Слънчеви бури преместват електрони от обширни части от земната атмосфера

Ново изследане показва, че вследствие на слънчеви бури големи части от земната атмосфера остават без електрони, съобщи ЮПИ.
Когато слънчева буря достигне Земята, сблъсъкът с магнитосферата на планетата обикновено създава пространство, през което поток от частици с електрически заряд и електрони наводнява йоносферата – външния слой на земната атмосфера.
Казано с други думи, слънчевите бури най-често са свързани с излишък от електрони. Резултатите от изследването разкриват, че електрони изчезват от обширни части от земната атмосфера и същевременно се струпват другаде.
„Направихме задълбочени проучвания за връзката със специфична слънчева буря в Арктика през 2014 г. и констатирахме, че огромно количество електрони са били изсмукани от район с дължина 500 -1000 километра – заяви Пер Хьог от Техническия университет на Дания. – Той се намира южно от друг район, който е с увеличена концентрация на електрони.“
Понастоящем учените знаят, че феноменът съществува, но не са наясно какви са причините за появата му. Спътници и станции за геомагнитни изследвания на университета обаче са регистрирали много данни, свързани със слънчевата буря от 2014 г.
Главната цел на Хьог и колегите му е да разберат по-добре как електромагнитните бури влияят върху коминукациите и навигационните системи. Учените освен това се надяват, че задълбоченият анализ на електромагнитните данни ще хвърли светлина върху феномена, свързан с липсващите електрони.
Изследването има два аспекта – практически, който може да намери различни приложения, и теоретичен, свързан с опознаването на този феномен, отбелязаха учените
Резултатите от изследването са публикувани в Radio Science.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *