48 четения

Третокласничката Велина стана втора на Московската математическа олимпиада

ТРЕТОКЛАСНИЧКАТА ОТ ОУ „П. Р. СЛАВЕЙКОВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ВЕЛИНА КОСТАДИНОВА СПЕЧЕЛИ ВТОРО МЯСТО В МОСКОВСКАТА МАТЕМАТИЧЕСКА ОЛИМПИАДА. Възпитаничката на търновското школо е останала само на една точка след двамата победители, които са ученици от Москва и са завършили състезанието с равен брой точки.

Велина се е конкурирала с 2500 деца в нейната възрастова група и е успяла да изпревари свои съученици от Япония, Сърбия и Русия, които тази година са решавали задачите.

Задачите се изпращат във всяка страна, превеждат се, за да може децата да се справят, и след това отговорите заминават за Москва. Миналата година с Велина трябваше да отидем до София, за да участва тя в олимпиадата, но сега ни позволиха да решаваме задачите във Велико Търново, разказва майката на малката математичка Анелия Костадинова. След това уточнява, че задачите са логически, сложни, защото са според съдържанието на руските учебници. Велина не учи такива задачи в часовете по математика тук, допълва майка й.

Третокласничката тази година е втора и в националната олимпиада по математика. Състезавала се е с четвъртокласниците, защото за нейната възрастова група такова състезание все още няма. Момиченцето учи в III „а“ клас на ОУ „П. Р. Славейков“ и нейна класна е Татяна Азгорова. Велина постига всичките си успехи в точната наука, без да ходи на допълнителни уроци. При това не математиката, а химията й е любима дисциплина. Тя се влюбила в химията заради енциклопедиите, които майка й й купува постоянно и от там е започнала да учи вече и Менделеевата таблица.

Друг математик в семейството няма, нито пък химик. Г-жа Костадинова е учител по френски и испански, а татко й е строител.

Един коментар за “Третокласничката Велина стана втора на Московската математическа олимпиада

  • 06.04.2017 в 8:05
    Permalink

    Браво на момиченцето!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!