230 четения

Търновски бижутер изработва уникални гравюри върху хладно и огнестрелно оръжие

Творбите на Антон Маринов красят скъпи оръжия на колекционери от цял свят

 

АНТОН МАРИНОВ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е ЕДИН ОТ МАЛКОТО МАЙСТОРИ У НАС, ЗАНИМАВАЩИ СЕ С ГРАВИРАНЕ И ИНКРУСТИРАНЕ НА ХЛАДНО И ОГНЕСТРЕЛНО ОРЪЖИЕ. Прецизната изработка и работата му, която е на световно ниво, се радват на огромен интерес от страна на любители и колекционери от страната и чужбина. А всеки предмет, върху който работи майсторът, е уникален и се отличава от останалите, тъй като никога не повтаря вече реализиран проект.

Антон Маринов е роден в Русия, но дълги години живее в Силистра. Преди години двамата със съпругата му и двете им дъщери се установяват във Велико Търново. По професия майсторът е бижутер и практикува занаята повече от 20 години. Започва да се занимава с него още в Силистра при местен майстор. Пристигайки в старата столица, Антон Маринов първоначално работи за Anton Marinov 1 (1)известни бижутери в града, но след това отваря собствено ателие, познато на много търновци. С гравирането на оръжия започва случайно, след като си купува собствен пистолет. „Тогава един от приятелите ме попита защо не го украся. Оказа се, че в действителност нямам никаква информация за това изкуство. Ровейки в интернет, попаднах на невероятни изработки и просто се влюбих в красотата, която излъчваха украсените оръжия“, споделя Антон. Така постепенно започва да събира информация, да чете в чужди форуми, където попада на творби, дело на световни майстори, и това го амбицира да опита и той. Преминава през обучение за оръжеен майстор в София. Разказа, че работата като бижутер много му помага в новото начинание, макар че с бижутата се работи по-лесно, тъй като металите са по-меки. Закалената стомана на оръжията прави работата значително по-трудна. Не по-лесна се оказва и техниката да се вкара златна или сребърна инкрустация в стоманата, за което се изискват специфични умения и познания за металите. Трудностите на този фин и изключително прецизен занаят амбицират търновския майстор още повече. Преди две години прекратява дейността с бижутерията и се насочва изцяло към украсата на оръжия.

„Това изкуство пробуди невероятен интерес у мен, виждайки какви неща правят световните майстори. Пожелах да бъда като тях и се стремя към това. Работата ми доставя не само душевно, но и физическо удоволствие“, разказва Антон Маринов. Споделя, че интересът към гравирането на оръжия у нас все още е сравнително по-слаб, отколкото в чужбина, където има утвърдени традиции. Както сам казва, изкуството да се инкрустира и гравира оръжие съществува от векове. Освен красота украсените оръжия са белег на класа и социално положение. Българите също са ценители на красивото, но все още притежаването на украсено оръжие е лукс, достъпен за малцина. Все пак освен чужденци и много българи търсят таланта на търновския майстор, чието име е познато на всеки, който се интересува от това изкуство. Затова не се рекламира, защото творбите му говорят сами за себе си и таланта му. Зад гърба си Антон Маринов има участия в изложения в София и Пловдив, но амбициите му са да се изяви и в международни форуми. На този етап това е по-трудно, тъй като оръжията, върху които работи, са собственост на неговите клиенти и за да участва, трябва да му бъдат предоставени от тях, обяснява майсторът.

А работата върху хладното и огнестрелното оръжие, които гравира, му отнема много време, понякога и повече от месец, в зависимост от сложността на рисунката. Първо се прави проект на това какво ще бъде изобразено върху даденото оръжие, а след това започва и самата работа. Майсторът не бърза и изпипва до последния детайл всяко нещо, с което се захваща. Споделя, че има клиенти, записани чак за след една година, но пък в тази работа е важна не бързината, а крайният резултат. Затова освен таланта едно от най-важните качества при гравирането е търпението.

Търновският майстор разказва, че едно от най-ценните оръжия, до които се е докосвал, е пушка на стойност 160 000 паунда на английска фирма Holland&Holland, които имат вековни традиции в производството на оръжия. Най-предпочитаните рисунки върху пушките са гравирането на ловни сцени и животни – мечки, елени, глигани, докато при хладното оръжие преобладават флоралните елменти. Както казва търновският гравьор, всеки майстор се е насочил към даден стил, който му приляга и допада. „Засега лично аз смесвам стиловете и правя нещата така, че да ми харесват на мен. Задължително първо правя проект, който обсъждаме с клиента, защото все пак целта е крайният резултат да му носи удовлетворение“, обяснява майсторът. Споделя, че въпреки натовареното си ежедневие самият той също е запален по лова и е член на ловната дружинка в Балван.

Весела БАЙЧЕВА

Снимки: личен архив

2 коментара за “Търновски бижутер изработва уникални гравюри върху хладно и огнестрелно оръжие

  • 05.04.2017 в 21:49
    Permalink

    Благодаря Ви за чудесната статия!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!