8 четения

Хората от амазонско племе озадачиха учените със здравите си сърца

Хората от боливийско амазонско племе озадачиха учените със здравите си сърца и артерии, съобщи Асошиейтед прес.
Екипът от кардиолози и антрополози регистрира най-ниските известни нива на налепи по артериите у представителите на племето цимане. Резултатите показват как могат да бъдат намалени рисковите фактори за сърдечносъдовите заболявания.
Хората от племето са много активни физически. Те прекарват дните си или в лов, или в земеделие. Движат се от четири до седем часа дневно. Храната им е бедна на мазнини и захар. Пушат и пият много рядко.
Артериите на човек от племето цимане на средна възраст са с 28 години по-млади, отколкото на западняк, каза кардиологът д-р Рандъл Томпсън от болницата „Сейнт Люк“ в Канзас.
Да се мисли за връщане към племенния начин на живот, не е практично, но ако хората „спрат да пушат и половин час дневно тренират до задъхване, ще е много полезно“, каза д-р Йоп Перк, кардиолог от университета Линей в Швеция, който не е от научния екип. „Има тенденция да обясняваме сърдечните заболявания с наследственост, но това изследване показва, че не трябва да се обвиняват родителите, а начинът на живот.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!