Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Времето за периода 7-13 април: Динамично, предимно облачно и дъждовно; повече слънце и кратко затопляне в сряда и четвъртък

През нощта ще има значителна облачност и на места ще превали дъжд. Ще духа умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще бъдат между 4 и 7. За района на В. Търново се очаква минимална температура 5. Преди обяд ще има променлива облачност, след обяд ще преобладава време със значителна облачност и на отделни места ще превали слаб дъжд. В районите около р. Дунав се очакват и гръмотевици. Ще духа умерен, на моменти силен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще бъдат между 11 и 14, за В. Търново максимална температура 12 гр. Атмосферното налягане бавно ще се повишава. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 30.6 през 2016 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 1.4 през 1909 г. Слънцето ще изгрее в 06 часа и 50 минути и ще залезе в 19 часа и 51 минути. Фаза на Луната: четири денонощия преди пълнолуние.

В събота също облачността ще се променя динамично като след обяд и вечерта ще бъде предимно значителна, на отделни места с превалявания от дъжд. Вятърът ще бъде умерен, на моменти силен, от запад-северозапад. В неделя ще преобладава време с променлива облачност и слаб вятър от запад, на моменти ще бъде тихо. В понеделник и вторник ще има незначителна облачност до ясно. Ще духа слаб вятър без определена посока, на моменти ще бъде тихо. В сряда и четвъртък през по-голямата част от деня облачността ще се променя динамично, често ще бъде значителна и на места е възможно да превали слаб дъжд. В четвъртък вечерта облачността ще намалее до незначителна. В сряда ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. В четвъртък вятърът ще отслабне и ще се ориентира от северната четвърт. В събота времето ще се задържи хладно – минималните температури ще бъдат между 3 и 6. Максималните ще бъдат в интервала 12 – 15. От неделя до вторник се очаква затопляне. Минималните температури ще бъдат между 4 и 7. Максималните ще бъдат в интервала 17 – 20. В сряда и четвъртък температура ще се понижи – минималните температури ще бъдат между 2 и 5. Максималните ще бъдат в интервала 12 – 15.

Над западните и централни части на Стара планина в петък и събота през по-голямата част от деня ще има значителна облачност и на отделни места ще превалява дъжд и мокър сняг. Временно намаление на облачността се очаква в часовете преди обяд. Ще духа умерен до силен вятър от северозапад. От неделя до вторник ще има незначителна до променлива облачност и ще духа слаб до умерен вятър от западната четвърт. В сряда и четвъртък ще има значителна облачност, на места с превалявания от дъжд и сняг. Ще духа умерен до силен вятър от север-северозапад. Максималната температура на 1200 м в петък и събота ще бъде около 0 – 2. От неделя се очаква затопляне и максималната температура на 1200 м в понеделник и вторник ще бъде 6 – 8. В сряда и четвъртък температурата ще се понижи и максималната на 1200 м ще бъде около 1 – 3. На 2000 м температурите през целия период ще бъдат с около 5 гр. по-ниски от тези на 1200 м.

 

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *