11 четения

Търновската община разработи програма за намаляване замърсеността на въздуха

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО РАЗРАБОТИ СПЕЦИАЛНА ПРОГРАМА ЗА НАМАЛЯВАНЕТО НА ЗАМЪРСЯВАНЕТО ВЪЗДУХА, КАТО ЕДИН ОТ АКЦЕНТИТЕ В НЕЯ Е ПОДМЯНАТА НА ОСНОВНИТЕ ДЪРВЕСНИ ВИДОВЕ И ЗАСАЖДАНЕТО НА НОВИ, които имат по-добри екологични качества. Според зам.-председателя на Общинския съвет Мирослав Трифонов постепенно трябва да се премахват брезите. „Нямам нищо против дърветата, но качествата специално на брезите са в пъти по-малки по отношение на произвеждания кислород“, мотивира се той. Междувременно над 100 души са входирали в общината искания за засаждане на нови дървесни видове по улиците „Освобождение“ и „Зеленка“, информира местният парламентарист д-р Мавроди Калейнски. Той припомни, че от кметството са махнали стари, изсъхнали растения по тези отсечки, без обаче да засадят нови, и поиска това да стане.

ТРЕТИРАНЕ С ХИМИЧЕСКИ ПРЕПАРАТИ НА УЛИЦИТЕ ПРЕЗ ЗИМАТА, СЪЗДАВАНЕ НА НОВИ ПАРКОМЕСТА И ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ЗЕЛЕНИТЕ ПЛОЩИ ОТ КОЛИТЕ също ще са част от мерките по общинската програма. Ефект се очаква и от друга интересна мярка, която вече се въвежда във Велико Търново. Тя предвижда на всички строежи да има пункт за измиване на гумите на техниката, с която се работи. В града се предвижда и създаването на втори пункт, в който ще се мери запрашеността и ще се подава своевременна информация на обществеността.

С. МАРИНОВ

2 коментара за “Търновската община разработи програма за намаляване замърсеността на въздуха

 • 06.04.2017 в 16:26
  Permalink

  Аха, общината ще бори мръсният въздух със залесяване….Сетила се Мара..да залесява..Че то остана ли място незастроено в града за да бъде залесено, после опазено да израстне, та да бъде екологично ефективно..Вероятно не, щом брезите са враг номер едно-заемат място а не били ефективни…Да се смееш ли ,да плачеш ли.. И пет декара фиданки да се засадят, ефекта им ще е нулев докато има сериозно индустриално замърсяване, тежък трафик и отопление на твърдо гориво през зимата.Боренето на проблема става с мониторинг в реално време и гонене до дупка на замърсителите с тежки глоби пък били и те инвеститори от клас А или някой палещ гуми в махалата..

  Отговор
 • 06.04.2017 в 18:56
  Permalink

  Изсечете всичко, оставете Търново гола поляна за следващите 15 години, като сте тикви и ви липсва полето

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!