Изложба в Лондон издигна селфитата -до изкуство

Галерията „Сачи“ в Лондон изследва творческия потенциал на автопортретите, чиято съвременна форма селфита, че сто предизвиква насмешка, съобщи ройтерс.
ИЗложбата „От селфи до самоизразяване“, която започва днес е първата в света, представяща историята на селфитата. първият експонат в нея е на рембранд, чиито десетки автопортрети създават истинска автобиография. Картините на холандския майстор от 17-и век се представени на дигитални екрани и могат да бъдат „харесани“. Така над тях се появява червено сърчице точно като в социалните медии.
Съвременните селфита са различни, защото показват „как бихме искали светът да ни вижда, а не какви сме и кои сме“ каза директорът на галерията Найджъл Хърст.
Изложбата представя селекция на известни селфита и автопортрети на творци като Ван Гог, Реноар, Сезан, Моне, Веласкес, Трейси Емин, Кутлуг Атаман. Сред селфитата, „станали символ на дигиталната ера“, са телефонен автопортрет на бившия президент Барак Обама и бившия министър-председател Дейвид Камерън, както и момент, в който актьорът Бенедикт Къмбърбач се натрапва в официална снимка на церемонията за наградите „Оскар“.
В края на изложбата е показана и отрицателната страна на селфитата с инсталация на мексиканеца Рафаел Лосано-Емер и поляка Кщищоф Водичко с 12 охранителни камери.
Думата селфи беше добавена в Оксфордския речник на английския език през 2013 г.
Изложбата „От селфи до самоизразяване“ ще продължи до 30 май.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.