130 четения

Киното се връща с два луксозни салона в търновското читалище „Искра“

Адвокат Тодор Тодоров: „Договорът е за 10 години, реконструкцията ще продължи до лятото“

ЕМБЛЕМАТИЧНОТО ЧИТАЛИЩЕ „ИСКРА“ В САМИЯ ЦЕНТЪР НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПАК СТАВА КИНО, СЪОБЩИ ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАСТОЯТЕЛСТВОТО МУ АДВОКАТ ТОДОР ТОДОРОВ. „Постигнахме договорка със софийската компания „Полис ентъртеймънт“ за наем, предстои голям ремонт. Ще имаме два луксозни салона. Споразумяхме се и названието на киното да съдържа името на читалището – „Искра“, както е било винаги. Инвеститорите приеха това, защото се запазва и същността на културната институция“, каза още той. Двете страни подписват 10-годишен договор, а наемът прогресивно ще нараства, тъй като стартирането на киното изисква голяма инвестиция. Реконструкцията ще продължи до лятото, след което жителите и гостите на града отново ще гледат кино в „Искра“, както допреди четвърт век. „Имаме само някои детайли и

Кино „Искра“ в миналото
Кино „Искра“ в миналото

документи покрай договора. Първоначалният наем е в размер на 2000 лв. Идеята ни е читалището да стане пак основен културен център. Освежаваме и библиотеката към него. Доскоро тук имаше търговски център и хората се питаха това читалище ли е, или мол, но вече нещата си идват на мястото“, обясни адв. Тодоров. Допреди година читалището функционираше като търговски център, от който също постъпваха около 2 хил. лв. месечно, но съдържателят му Аладин Кадура се отказа. „Искра“ е основано преди повече от 120 години от учителите в тогавашното махленско училище към църквата „Св. Марина“ Георги Недялков, Мария Чукова и Емануил Петров.

Настоятелството решава да построи сграда, в която да се помещава институцията, през 1918 г. Събират се средства с благотворителни инициативи, а идеята е била да бъде построено читалище паметник в памет на падналите във войните от 1913 – 1918 г. съкварталци.

СТАРИ ТЪРНОВЦИ ПРИПОМНЯТ, ЧЕ В МИНАЛОТО ТРИ КИНОСАЛОНА СА СЕ КОНКУРИРАЛИ В СТАРАТА СТОЛИЦА. Велико Търново е третият град в България след Русе и София, където през 1897 г. хората вече гледат „жива фотография. Кина е имало в читалищата „Надежда”, „Искра” и „Модерен театър”, а по-късно е построен и комплекс „Полтава“.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

11 коментара за “Киното се връща с два луксозни салона в търновското читалище „Искра“

 • 07.04.2017 в 10:09
  Permalink

  „ВИП“ салона на Кино Палас кърти като удобство, дано наемателите в „Искра“ да се мерят с него поне с едната си зала. Не знам дали мястото позволява, но един IMAX според мен би „избил рибата“ с посетители от половин северна България…

  Отговор
  • 07.04.2017 в 12:39
   Permalink

   Приятелю, IMAX не се прави току-така, затова и има едва няколко в цяла Източна Европа.
   Даже доскоро тези в София бяха единствените построени в Източна Европа (сега вече има и Букурещ и в Истанбул)

   Отговор
   • 07.04.2017 в 15:32
    Permalink

    IMAX салони има в София, Пловдив и Варна, а може и другаде в България.

 • 07.04.2017 в 13:03
  Permalink

  Едно голямо браво! А на когото не му е достатъчно ВИП, да не ходи. Истинските търновци се радват, че отново е кино! С ВИП или без ВИП!

  Отговор
 • 07.04.2017 в 14:31
  Permalink

  Ало журналистчетата.По социалистическо имаше кино салони и в профсъюзният дом и в турската махала .

  Отговор
  • 07.04.2017 в 16:00
   Permalink

   В седмичния афиш на кината по онова време вървяха прожекции в 8 салона. Освен в изброените три, още и в профсъюзният дом, в махалата, в ДНА и в двата салона на кино „Полтава“.

   Отговор
   • 07.04.2017 в 21:33
    Permalink

    Ama zabravihte i kino „Deveti septemvri“ ….

 • 07.04.2017 в 21:21
  Permalink

  „Модерен театър“ си беше „Девети септември“.

  Отговор
 • 08.04.2017 в 10:00
  Permalink

  Имаше и панорамен киноклуб с бар зад Паметникът на Обесени те през 80-те години

  Отговор
 • 08.04.2017 в 22:26
  Permalink

  По социалистическото имало кино в осем салона,в турската махала….в арменската и еврейската синагога,та чак и в партийния дом.Имало,защото друго е нямало.Имало,защото само това е било развлечението на хората.Една телевизия – партийно държавна и каквото ти пуснат това гледаш.А сега какво има,какво се гледа и от къде, не коментирам.Видимо е и всеки би си отговорил.Нека да го има кино „Искра“Култово е за града,символ за града.И клиенти да има ,след като едно поколение си отиде без него.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!