Новини

Куклен театър ВЕСЕЛ на 8 април от 11.00 в читалище “Искра” представя: “МАЛКАТА БАБА ЯГА”

В съботния афиш на Куклен театър ВЕСЕЛ, на 8 април от 11.00 часа в читалище „Искра” във Велико Търново, театърът домакин посреща гости от света на Отфрид Пройслер. Приказната история ще бъде разказана от театралите на Държавен куклен театър – Търговище. „Малката Баба Яга“ е спектакъл от афиша на търговищките актьори, които за пореден път ще очароват търновските си почитатели. Постановката е по популярната творба на Отфрид Пройслер – едно от големите имена в немската литература за деца и Носител на Наградата на Европа за детска литература.

Пройслер се прославя с разкази и романи за деца и юноши: „Малката вещица” (по текста на този роман е постановката „Малката Баба Яга”), „Малкият призрак”, поредицата за разбойника Хоценплоц, „Крабат”. Неговите приказни истории са всичко друго, но не и еднозначни или наивни, героите му търсят първо себе си и чак след това приключения и съкровища. Пройслеровите творби са познати по цял свят и във филмовите си варианти. Преведени са на над 50 езика, а повечето от тях са носители на литературни отличия.

Името определя човека, но не винаги. Така е и с главния герой в спектакъла – Малката Баба Яга… Тя е посветила своите магии на добрините, на помощта, на победата над злото. Зрънцето доброта винаги ще разцъфне в подходящия момент! Дори и малката добрина може да победи злото и да сътвори доброта…

Драматизацията на оригиналния текст е на Емилия Маленова. Режисьор на постановката е Моника Угренова. Куклите и сценографията на „Малката Баба Яга” са дело на Наталия Гочева, а музиката – на Ценко Минкин. В спектакъла участва актьорският ансамбъл Борислав Терзийски, Димитър Караиванов и Милен Алексиев.

Проектът за съботните спектакли за семейна публика на Куклен театър ВЕСЕЛ се реализира с любезната подкрепа на Община Велико Търново.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *