Новини

Министър Стела Балтова представи главните акценти на платформата „Аз обичам България“

Около 22% повече чуждестранни туристи идват у нас за Великденските празници

„ОКОЛО 22% ПОВЕЧЕ ЧУЖДЕСТРАННИ ТУРИСТИ ЩЕ ПОСЕТЯТ БЪЛГАРИЯ ЗА ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ ТАЗИ ГОДИНА В СРАВНЕНИЕ С МИНАЛАТА. Увеличил се е броят на гостите, които идват от Германия, Великобритания, Италия и Португалия“, каза във Велико Търново министърът на туризма Стела Балтова.

Прогнозата на Министерството на туризма е, че туристите през летния сезон ще се увеличат с 10 процента спрямо миналата година. Министър Балтова каза още, че се очаква интересен летен туристически сезон с увеличение на немските туристи между 30 и 35% и на руските с 10%.

120 са охраняемите плажове по Черноморието, а за 21 са организирани търгове“, посочи министър Стела Балтова, която вчера откри 14-ото издание на Международното изложение „Културен туризъм”.

Тя анонсира и главните акценти в платформата „Аз обичам България”, която беше представена на конференция вчера. „Платформата включва 100-те национални туристически обекти в България. С нея демонстрираме как по един елегантен начин всеки от телефона си или чрез друго мобилно устройство ще може да се запознае с възможностите за туризъм и да прецени в коя посока да тръгне. В нея са включени данните за туристическите обекти и пълна информация за тях. Тя ще бъде разширена във времето, а в събота и неделя, когато заедно с БДЖ организираме пътуванията с парен локомотив, ще разясним на всички пътници повече за тази уникална платформа”, каза служебният министър и не скри, че идеята за дигитализация на културно-историческото наследство съществува от няколко години, а Велико Търново е един от добрите примери за разработване на успешни дигитални продукти.

Стела Балтова коментира, че единната система за туристическата информация трябва да бъде въведена през септември или октомври, но все още се очаква становището на Комисията за защита на конкуренцията за спечелената обществена поръчка.

В рамките на изложението Министерството на туризма организира дискусия, посветена на дигитализацията на туристическите дейности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *