85 четения

Президентът и треньор на „Калоян 92“ Михаил Костов: „При конете и конния спорт почивен ден няма, тренираме и работим от седем до седем“

Михаил Костов е председател и треньор на най-успешния клуб в българския конен спорт. Вече 15 години „Калоян 92“ е №1 в класацията на федерацията – нещо, което на практика е непостигнато досега. Зад стотиците медали и купи се крие ежедневен труд, непознат за широкия кръг фенове на спорта. Защото подготовката на състезателите е едната страна на медала, а денонощната грижа за конете – другата.

С разговора с Мишо Костов продължаваме поредицата на в. „Борба“ от интервюта със спортните хора на Велико Търново.

– Г-н Костов, като начало нека обобщим представянето на „Калоян 92“ през 2016 г. За 15-ата година сте №1 в българския конен спорт. Как се постига такъв резултат?

През изминалата година имаме четири държавни титли и един златен медал на международен турнир. Участие на европейско първенство, две участия на балканиади и много бронзови и сребърни отличия от шампионата на страната. Да, отново сме шампиони, и то вече за 15-а година, което се постига с много, много труд, целогодишни тренировки. За нас няма празник и почивни дни, постоянно сме на педали.

– Успехите са едната страна на медала. Коя е другата?

Да, успехите са хубаво нещо и всички им се радваме, но както и преди малко казах, при конете и конния спорт почивен ден няма. Тренираме и работим от седем до седем. Имаме талантливи състезатели, но без тяхната любов и всеотдайност към този красив, но труден спорт ние няма да имаме тези успехи.

– С колко състезатели работите, колко са ангажираните с подготовката им специалисти, колко са състезателните коне?

В клуба разполагаме с 40 спортни коне, работим с 45 състезатели, а за тяхното обучение и представяне отговарят четирима специалисти. Ние сме клубът с най- много коне и състезатели, развиваме три от четирите дисциплини в конния спорт. Това са обездка, прескачане на препятствия и всестранна езда без издръжливост, работим и с трите възрастови групи, участваме на всички квалификации минимум с 12 и максимум с 18 коне. При нас децата целогодишно яздят безплатно.

– Трудно ли се гради състезател по конен спорт? Колко време е необходимо да се изгради кон победител?

При конния спорт един състезател се изгражда много бавно. Нашият спорт не е като другите и за да стартира едно дете, са необходими поне година усилени тренировки. Затова и БФКС от 2017 г. въвежда състезания в клас пони и по този начин смъкват и възрастовата граница на децата, защото досега на състезания можеха да участват деца, навършили 11 г., а в този клас дават възможност да стартират на възраст 8-9 години. Конете започват спортната си кариера на 4 години. До 7-годишна възраст се водят и участват като млади, но те си имат определени класове и съответно всеки клас си има своя победител. От осмата година конят навлиза в големия спорт и тогава има право, стига да се е класирал, да участва на европейски и световни първенства и олимпиади.

– Как се постига симбиоза между кон и ездач?

– Много е важен първият контакт на ездача с коня, ездата е спойката между човек и кон, а доверието е основният елемент на тази симбиоза. Ездата е единственият спорт, който зависи от синхрона и разбирането между две живи същества. Там, на трасето, сърцата и на двамата бият в един ритъм и това е и една невидима нишка на може би най-чистото приятелство.

– Не спирате да надграждате базата в Арбанаси, но големият проблем си остава липсата на закрит манеж…

– Освен целогодишната поддръжка на базата всяка година надграждаме по нещо. През 2016 г. започнахме направата на трибуни на състезателния плац, навес за едногодишните кончета, работен манеж за тренировки и обновихме кросовото трасе. За жалост, нямаме възможност да изградим закрит манеж, а от него имаме най-голяма необходимост. Например, за да отпътуваме за Африка, ние трябваше да се подготвим и за тази цел ходихме в Шумен, в Стара Загора, в Русе и в Плевен, където имат закрити манежи. Без тези тренировки ние нямаше да се представим така добре.

– Разкажи повече за пътуването до Южна Африка и видяното там.

– Пътувахме София – Истанбул – Йоханесбург, като от Истанбул до Йоханесбург полетът продължи 10 часа. Беше ни малко притеснено, но всичко мина добре. От посрещането до изпращането колегите бяха изключително любезни, много сме доволни и очаровани. Базата им е по-голяма от нашата, конете са европейски породи, внос от Европа. Бяхме настанени в Йоханесбург, град с над 8 милиона жители, разположен на голяма площ, с много зеленина, около самия град – само ливади и стада с животни, водиха ни на сафари, посетихме автентично негърско селище. Когато разбраха, че развиваме дисциплината всестранна езда, ни заведоха да видим кросово трасе, което беше уникално, с много и разнообразни препятствия за тази дисциплина.

– Бъдещето на конния спорт у нас през твоя поглед?

– Конният спорт има бъдеще у нас и това бъдеще е в детско-юношеския спорт, на който в последно време голямо внимание обръща и ММС. Изградиха се много модерни бази със закрити манежи – Божурище, Ихтиман, Житница (Пловдив) и др. Състезатели с много голям опит, които бяха в чужбина, се върнаха и вече работят в България, придавайки опит и знания на младите, защото там е истината и бъдещето.

– Какво предстои през 2017 година в конната база в Арбанаси?

– През 2017 г. на първо място е международният турнир от 12 до 14 май. При нас ще се проведе и държавно първенство по модерен петобой, лагер на националния отбор по всестранна езда, шампионат по обездка и квалификация.

– Ще отстоите ли първото място в България?

– Да. Не сме свикнали да губим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!