11 четения

Самотата може да влоши настинката

Настинката никога не е приятна, но ново проучване доказа, че тя може да е още по-голямо нещастие за хората, които се чувстват самотни, предаде агенция ЮПИ.
„Мислим, че това е важно, особено заради икономическата тежест, свързана с обикновената настинка“, каза един от авторите на изследването психоложката Анджи Лерой от университета Райс в Хюстън.
За целите на опита група от 159 доброволци бяха заразени умишлено с хрема чрез капки за нос. Участниците бяха несемейни на възраст от 18 до 55 г. Те попълниха и стандартни въпросници за психичното си състояние с цел да оценят чувството си за социална изолация.
Учените откриха, че хората, които са заявили, че усещат по-малка „социална подкрепа“, имат по-тежки симптоми на настинка в сравнение с онези, които се чувстват по-интегрирани в обществото. И това не е свързано с броя на хората, с които общува дадена личност.
„Този доклад е за качеството на връзките, не количеството. Може да си в стая с много хора и да се чувстваш самотен. Това възприятие е важно при симптомите на настинка“, допълни Лерой.
Експертите съветват да изградим и поддържаме социалните си контакти и връзки, за да не се чувстваме много зле, когато боледуваме.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!