161 четения

Световноизвестният специалист д-р Ралф Лангхоф лекува в търновската болница

Екип от лекари спасява от ампутации тежко болни пациенти

ЕДИН ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ В ЕНДОВАСКУЛАРНАТА МЕДИЦИНА Д-Р РАЛФ ЛАНГХОФ ПРИСТИГНА ВЧЕРА В ТЪРНОВСКАТА БОЛНИЦА „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“. Медикът гостува за първи път в здравното заведение, като целта на визитата му е обмяна на опит и лечение на тежко болни пациенти заедно с негови колеги от отделенията по съдова хирургия и инвазивна кардиология. По време на двудневното му посещение в МОБАЛ предстои да бъдат лекувани 8 пациенти чрез комплексни инвазивни процедури. Това са болни в критично състояние и с опасност от ампутации на долните крайници. Първият случай, с който се зае вчера екипът от специалисти, бе на 59-годишен мъж от Горна Оряховица с тежка тромбоза на артериите на двата крака. Останалите пациенти, предимно диабетици, са на възраст между 50 и 80 години от Велико Търново и региона, които ще бъдат лекувани с последно поколение медицински изделия, разработка на водеща немска компания. Лекарите, с които работи немският специалист, са д-р Христо Матеев – началник инвазивна кардиология в Националната кардиологична болница и лекар в МОБАЛ, д-р Красимир Георгиев – началник на съдова хирургия в търновската болница, и колегите му д-р Ангел Григоров, д-р Александър Александров, д-р Иван Андронов, д-р Бенчев и други.

Доктор Лангхоф (в средата)
Доктор Лангхоф (в средата)

Д-р Ралф Лангхоф е ангиолог, главен лекар в отделението по ангиология в болница Sankt Gertrauden в Берлин и е член на УС на Европейската фондация за съдова медицина. Той е известен със своите постижения в областта на ендоваскуларните съдови процедури и има солиден опит от извършени над 15 хиляди високоспециализирани интервенции – външни, вътречерепни, надколенни, бедрени, висцеларни, венозно-лазерни и други. От 2008 г. досега немският лекар гостува няколко пъти в България в различни болници в страната в София и Стара Загора. Специалистът гостува и в редица страни по света – Испания, Южна Корея, Япония, за да прилага съвременните методи на лечение.

„Едни от най-тежките случаи, с които се сблъсквам, са на пациенти в България. И докато в Германия съдовите хирурзи се насочват основно към ендоваскуларното лечение, в България поради влошеното състояние на болните се налага лекарите да прилагат често т. нар. отворена хирургия. Много неща могат да бъдат постигнати чрез ендоваскуларните процедури, но не всеки проблем може да бъде решен чрез тях“, обясни д-р Ралф Лангхоф. Специалистът допълни, че има противопоказания и не при всеки пациент могат да бъдат приложени, макар че навлизат все повече в съвременната медицина. С въвеждането им в Германия например, значително е намалял броят на „големите“ ампутации на крайници. А като един от най-рисковите фактори за увеличаване на съдовата патология посочи тютюнопушенето, нездравословното хранене и заседналия начин на живот. ЕНДОВАСКУЛАРНИТЕ ПРОЦЕДУРИ, КОИТО БЯХА ПРИЛОЖЕНИ В МОБАЛ, СЕ ПОЕМАТ ИЗЦЯЛО ОТ ЗДРАВНАТА КАСА, обясниха специалистите. Те са безкръвни и се извършват с местна упойка, а продължителността им е различна в зависимост от сложността на случая – от 40 минути до няколко часа, като престоят на пациентите в болница е само 2 дни, след което се изписват.

Весела БАЙЧЕВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!