Новини

След като слезеш от сцената. Бившият апелативен прокурор Аня Димова е щастлива с 2 внучки и грижовен съпруг

ТРЕТА ГОДИНА БИВШИЯТ АПЕЛАТИВЕН ПРОКУРОР НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО АНЯ ДИМОВА е извън системата. Годините не й личат и мрази думите „пенсионер“ и изразите “спокойни старини“, „трета възраст“ и “втора младост„. Има две внучки – Ния на 12 г., на сина Радослав и Ермена, на 1,1 г., на дъщерята Биляна, която е журналист във в. „Капитал“. Радослав Димов пък е заместник районен прокурор в София.

В унисон с младежкия дух на Аня Димова голямата внучка я нарича Ани още от малка и тя няма намерение да променя това обръщение. Надява се, че и Ермена ще следва каката. Прокурор Димова се радва и на грижовен съпруг, който й носи цветя без повод и всяка сутрин и приготвя закуска, която, макар да не й поднася в леглото, го прави с обич и особено сега, когато двамата вече са заедно по цели 24 часа. Горнооряховците Димо и Аня са сред емблематичните съпружески двойки в областта. Те са се влюбили още на ученическия чин в електротехникума и вече толкова години празнуват датата на своето влюбване, а не годишнината от брака си. Така ще направят и сега на 23 април, когато ще празнуват… 50 години на своята любов. По този повод Аня казва, че любовта през годините трябва да се моделира и пази, за да послужи за времето, когато съпрузите ще са заедно постоянно у дома, и подчертава, че може и да е странно, но те двамата не се карат за нищо и не си мърморят.

СЛЕД КАТО АНЯ ДИМОВА ВЕЧЕ НЕ В СИСТЕМАТА, ТЕ ЖИВЕЯТ в София в свой апартамент, изплатен едва наскоро, казва юристката, която чак сега прие да сподели какво прави след 40 г. вярна служба на прокуратурата. В Горна Оряховица пазят и нейния наследствен дом от 56 кв. м и се връщат по различни поводи. Адвокат Димо Димов все още гледа дела, но сега е напълно отдаден на любимата си съпруга, на децата и на двете внучки, които топлят сърцата им.

НЯМА ДА ПИШЕ КНИГА, ЗАЩОТО НЕ СИ Е ВОДИЛА ДНЕВНИК

АНЯ ДИМОВА Е СРЕД ПРАВИСТИТЕ, КОИТО ЦЯЛ ЖИВОТ СА БИЛИ ПРОКУРОРИ. Мечтаела да бъде съдия, но едно време, като завършила право в Софийския университет и се върнала в Горна Оряховица, я помолили много настоятелно да влезе в прокуратурата и тя приела. После годините се нанизали и накрая тя оглавила Апелативна прокуратура, която ръководи доста години.

Днес казва, че и да иска, ще й бъде трудно да напише книга, защото не си е водила дневник или поне записки за делата и човешките съдби. Колкото и силна памет да има един човек, историите избледняват с годините. Заради това г-жа Димова съветва младите си колеги и всички с отговорни обществени професии да си водят записки. След време те ще бъдат полезни дори на самите тях и на потомството им. „Помня близо сто знакови дела в кариерата си, но никога няма да си простя, че не съм си водила дневниче, дори с по едно изречение от деня. Сигурно сега щеше да е много любопитно четиво“, се усмихва Аня Димова. Не иска да говори обаче нито за делата, нито за конкретика от работата си. Споделя само, че е от поколението прокурори, работили в две системи – тоталитарната и демократичната. Те са много различни, но и в двете системи професията на магистрата би трябвало да се обединява от две думи – почтеност и професионализъм. Иначе безгрешни хора няма. Спомня си доста заплахи заради работата си и най-смешната закана от затвора, че след решетките осъденият по нейно обвинение „от червата на Аня Димова ще направи суджук“.

Като благ и лъчезарен човек, тя е признателна на бившите си колеги, че не я забравят за нито един повод и я канят на срещи във В. Търново. Сякаш между другото споделя, че за тези години има близо 10 награди, а на изпроводяк главният прокурор Сотир Цацаров й подарил кортик, какъвто обикновено се подарява на мъже . Първият ни обвинител обаче казал, че тя заслужава мъжка награда, защото е мъжко момиче.

ОБИЧА ДА ПЪТУВА, ДА УЧИ НИЯ НА РОДОЛЮБИЕ И ДА КОМЕНТИРА ВЪВ ФЕЙСБУК

ВСЯКО ЛЯТО АНЯ И ДИМО ПРАВЯТ ПО ЕДНА ЕКСКУРЗИЯ, обикновено в Европа. За последно са били в Швейцария, а това лято ще ходят с Ния на почивка в Турция. Другата й задача е да учи Ния на родолюбие. Наскоро са научили и „Братчетата на Гаврош“ на Христо Смирненски и баба Ани е много щастлива, че това стихотворение не е изхвърлено от учебниците заради видното разделение на бедни и богати днес. Тя самата казва, че не е богат човек, но заплащането в работата й е позволило сега да води достоен живот.

На стената си във Фейсбук Аня Димова много често коментира, защото има активна гражданска позиция и я дразнят самочувствието, простащината и неграмотността.

Нели СУКОВА

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *