5 четения

С фестивал на ромската култура Шишмановата баня заработи като туристически обект

ВЪЗПИТАНИЦИ НА ОСЕМ УЧИЛИЩА ОТ ОБЛАСТТА УЧАСТВАХА В ПЪРВИЯ ФЕСТИВАЛ НА РОМСКАТА КУЛТУРА, който се проведе във възстановената Шишманова баня. Фестът е част от проект, по който Община Велико Търново успя да реконструира обекта.

Ученици от Джулюница, Виноград, Стражица, Павликени, Горна Оряховица, Велико Търново и Златарица танцуваха, пяха и показаха съчетание от традиционни български, ромски и индийски танци.

Министърът на туризма в служебния кабинет на България Стела Балтова присъства на откриването на фестивала, който е и първото културно събитие в Шишмановата баня.

„За всички вас днес е вълнуващ и специален ден. Специален е, защото за пръв път от десетилетия насам имаме удоволствието да открием събитие като вашето в Шишмановата баня, която е поредният реставриран обект, завършващ ансамбъла от сгради в района, който е бил особено важна част в столичния град през средните векове. Тук е мястото и сега е времето да изкажем благодарност от името на цялата ни общност към програмите на Европейското икономическо пространство, към посолството на Норвегия и посланика на страната у нас за личната й ангажираност с реализацията на проекта“, каза зам.-кметът Ганчо Карабаджаков, който даде старт на фестивала.

Днес там ще се проведе и първият исторически тур, придружен с уроци по история и посещение на средновековните паметници на културата в региона. Беседата е посветена на Второто българско царство и столицата Търново. В обекта ще бъдат експонирани и занаяти и етноизкуства. Айдън Четинбоштаноглу от Турция ще представи ромски носии и изложбата „Лицето но ромите“. Празникът ще продължи с четене на ромски стихове и приказки и с урок по толерантност и викторина на тема „Какво знаем за ромите“.

ОБЕКТЪТ Е СРЕД НАЙ-АВТЕНТИЧНИТЕ ПАМЕТНИЦИ НА КУЛТУРАТА ОТ ВТОРАТА ПОЛОВИНА НА XIV ВЕК И КЪСНИЯ ПЕРИОД НА ВТОРОТО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО. Ремонтът на сградата беше направен по проекта „Културното наследство на град Велико Търново във фокуса на Европейското културно многообразие“, за който Община Велико Търново получи 725 000 лева осигурено по мерките на Европейското икономическо пространство.

От 1893 г. датират първите сведения за сградата, наречена Шишманова баня. Тя е нанесена на картата, която Шкорпил прави за Царевград Търнов. След това през 1906 г. арх. Георги Козарев публикува в сп. „Известие” едно описание на тази средновековна постройка.

Първият проект за реставрация и експониране на Шишмановата баня е от 1983 г. на тогавашния Национален институт за опазване на паметниците на културата. След това през 2000 г. и арх. Донка Колева прави проект, но и двата остават нереализирани.

Никой не знае защо обектът се нарича Шишманова баня, според историците е възможно името да е такова, защото банята е строена по времето на Шишман, малко преди падането на Търново под турска власт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!