55 четения

Три дни Велико Търново ще бъде столицата на културата на България

Министърът на туризма Стела Балтова откри 14-ото изложение „Културен туризъм“

МИНИСТЪРЪТ НА ТУРИЗМА В СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТEЛСТВО СТЕЛА БАЛТОВА ДОЙДЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗА ОТКРИВАНЕТО НА 14-ОТО ИЗДАНИЕ НА Международното туристическо изложение „Културен туризъм”. Тя призна, че е развълнувана отново да бъде в старата българска столица и от възможността да даде старт на изложение, което вече е символ на културния туризъм в България. „От днес до 8 април Велико Търново ще бъде столицата на културата в България. Благодаря на всички, че отново участвате в това изложение. Пожелавам на всички участници да се радват на посетители и това да се превърне в платформа за създаване на дългосрочни партньорства”, каза г-жа Балтова. „Културният туризъм е единственият начин народите да опознаят своите обичаи, нрави и култура, за да станат по-близки въпреки изкуствените и невъзможни граници, които се създават“, каза зам.-кметът на община Велико Търново проф. Георги Камарашев, който е символичен домакин на събитието.На официалната церемония присъстваха и областният управител инж. Николай Йоцов, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, ректорът на ВТУ „Св. св. Кирил и

Методий” проф. Христо Бонджолов, посланици, туроператори, турагенти, общественици, граждани.

Изложението започна с флашмоб на артисти от Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. Те представиха част от мюзикъла „Българи от старо време” и така приветстваха стотиците търновци и гости на града. Благослов за здраве отслужи Негово благоговейнство свещеноиконом Славчо Иванов, след което официалните гости пожелаха да разгледат поотделно всеки един от 70-те щанда, на които наши и чужди градове представят себе си и културния продукт, с който могат да привличат туристи.

ПОСОЛСТВАТА НА АЗЕРБАЙДЖАН, БРАЗИЛИЯ, ВИЕТНАМ, ПАЛЕСТИНА, ЮАР, градовете – партньори на Велико Търново Брага в Португалия, Бурса в Турция, Охрид в Македония, Серес в Гърция, Хаен в Испания, както и много туроператорски и турагентски фирми от страната презентират различни дестинации за културен туризъм.

Със своите най-характерни храни и напитки се представят чуждестранните гости, които предлагат на щандовете си дегустации и рекламни материали за атрактивните си туристически дестинации. Брага е най-старият град в Португалия и е международен партньор на Велико Търново от миналата година. Гастрономическият и винен туризъм са направленията, чрез които Брага се промотира като туристическа дестинация на изложението, но иначе можем да си партнираме в областта на културата, образованието, икономиката и туризма. Ние имаме

исторически артефакти и красиви сгради, останали от миналото, каквито и Велико Търново притежава в изобилие, коментира Антонио Бароса, секретар на кмета на Брага.

За първи път на туристическо изложение в България ще се представи и испанският град Хаен, известен с най-големия масив от маслинови дръвчета за производство на зехтин в света. Това е най-проспериращият град в Андалусия. Испанският град проучва успешния модел на Велико Търново за развитие на културния туризъм и е бъдещ град – партньор на старата столица, посочиха организаторите. Щандът на Хаен вчера привлече вниманието на гостите с дегустацията на зехтин, който е с най-високо качество и може да бъде сериозна конкуренция на гръцкия.

„В НАШАТА СТРАНА ИМАМЕ 11 ОФИЦИАЛНИ ЕЗИКА, МНОГО БОГАТА КУЛТУРА И ТРАДИЦИИ. Привличаме туристи с вкусни храни и превъзходни напитки и с това, че когато в България е зима, в Африка е лято“, разказват представителите на Южна Африка. Страната участва за четвърти път на борсата в старата столица и след всяко следващо представяне туристическият поток от България се увеличава.

Същото е и с Бразилия, която отново има щанд на туристическото изложение. „Ако дойдете в Бразилия, ще ви заведа на водопадите Игуасу, където е невероятно красиво. И в град Салвадор, който има невероятна стара част. На всяка цена искам да ви покажа религиозните обреди, специфичните църкви, свързани с бразилската религия кандобле. За нея почти няма данни, но тя продължава да се практикува“, разказва Зоя Чакърова, завеждаш културния отдел на посолството на Бразилия у нас.

КЛУБЪТ ПО БИТОВА КУЛТУРА КЪМ ЧИТАЛИЩЕ „НАДЕЖДА“, КЛУБ „ТРАДИЦИЯ“, ЖЕНИТЕ ОТ „СЕДЯНКА“, шестокласници от ОУ „Бачо Киро“, възрастните хора от дома в Балван, както и жените от Съюза на инвалидите тази година се оказаха най-голямата атракция в изложението. Техните щандове изобилстваха от пъстри сувенири, всичките изработени ръчно.

Изложението ще бъде отворено за посетители до 8 април. Негови организатори са Община Велико Търново, Общинската агенция по туризъм, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Един коментар за “Три дни Велико Търново ще бъде столицата на културата на България

  • 09.04.2017 в 23:25
    Permalink

    Навсякъде се рекламират три дни ,а още на втория вече си тръгнаха. В събота пък вече към обяд нямаше никой.Казвайте ,че дните са два ,не лъжете гражданите с фалшиви реклами.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!