Адвокат Венцислав Фоти – безплатният консултант на бедни по европейски проект

31-ГОДИШНИЯТ ВЕНЦИСЛАВ ФОТИ Е ЕДИН ОТ НАЙ-МЛАДИТЕ АДВОКАТИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО и в екипа на адвокатското дружество на Даниела и Митко Миневи. В момента той е включен в европейски проект за помощ на бедни от ромски произход, по който вече са събрани близо 70 фрапиращи случая от областта. В екипа има още медиатор и асистент, а правните консултации се дават безплатно. Проектът е за пет европейски държави, а партньор по него е Адвокатската колегия във В. Търново. Как един софиянец се засели в старата столица и защо е избрал да бъде наказателен адвокат, решихме да попитаме Венцислав Фоти в навечерието на 16 април – Деня на Конституцията и юриста.

ОКАЗА СЕ, ЧЕ СТРАННАТА МУ ФАМИЛИЯ ИМА ДОСТА ИНТЕРЕСНА ИСТОРИЯ – назад във времето италиански дипломат бил пратен на мисия в София и се оженил за българка. Така после останала и тази родова фамилия Фоти, обяснява Венцислав. Той е роден в столицата, но повече от 20 години живее във В. Търново. Завършил е СОУ „Ем. Станев“, после записал право във ВТУ, където среща Румена, с която са сключили граждански брак през 2016 г. и сега имат 4-месечна дъщеря Рая. Румена Фоти пък е съдия в Софийския градски съд, но сега е в отпуск по майчинство. Иначе е родом от Силистра. Венци Фоти е пълноправен адвокат от края на 2014 г., а още преди това е започнал стажа си в елитната търновска кантора на фамилия Миневи, където работи и сега.

ТОЙ Е БИВША ФУТБОЛНА ЗВЕЗДА НА МЛАДЕЖКИЯ ОТБОР НА „ЕТЪР“, но след проблем с глезена спира тази кариера. До миналата година обаче е капитан на аматьорския търновски отбор по футбол на малки вратички „Светците“. Днес вече няма време за любимото си хоби заради бебето и заради проекта, но в никакъв случай няма да загърби завинаги футбола. Той е VENZI (2)сред младите българи, които никога не са ходили на гурбет и никога не е мислил да напуска България. Казва, че само мързеливите не могат да успеят в родината си, но успехите си имат своята цена.

ВЕНЦИ ВИНАГИ Е МЕЧТАЕЛ ДА УЧИ ПРАВО И ОЩЕ ВЪВ ВТОРИ КУРС решил да стане наказателен адвокат и нищо друго от широкия спектър на избор. „Явих се само на изпит за адвокат, не съм пробвал и не съм искал да опитвам да стана съдия или прокурор. За разлика от моята съпруга, която стана съдия в София, но аз много искам след майчинството да дойде насам. Много обичам В. Търново, този град ми харесва и бих искал да живея завинаги тук“, споделя юристът.

ПАК ЗА РАЗЛИКА ОТ ДРУГИ, ТОЙ СМЯТА, ЧЕ ПРАВОСЪДНАТА НИ СИСТЕМА Е ДОБРА и раздава справедливост. Противно на общото мнение смята, че тя работи и проблемите не се коренят в нейната организация, а в личностите и целите, които преследва всеки един участник в нея.

ПРАВНАТА КЛИНИКА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, В КОЯТО Е АДВОКАТ ФОТИ, е част от съвместен пилотен проект на Съвета на Европа и Европейската комисия в 5 държави – България, Гърция, Ирландия, Италия и Румъния. Правни клиники по него работят само във В. Търново и Пловдив.Те са за уязвими социални групи, основно ромски жени, които да бъдат консултирани и представлявани пред съда при необходимост – насилствени бракове, трафик на хора, домашно насилие, имотни въпроси, полицейско насилие и престъпления от омраза. За краткото време от около 1 месец екипът от тримата представители от В. Търново се натъкнал на около 70 фрапиращи случая. Сред тях основен проблем се оказал фактът, че заможни роми масово си купуват коли и къщи без документи и после ги смятат за свои. Скандалите започват ,когато не искат да им пуснат ток или вода. Поне 10 такива сюжета засега са открити във Върбовка, казва адв. Фоти. Другият консултиран вече случай е на непълнолетно момиче, което гаджето искало да направи проститутка. Битка за родителски права, бащинство, домашно насилие, за което се споделя трудно, са останалите случаи, открити от екипа по проекта.

„Целта е да се предостави първична консултация по всеки случай и ние обикаляме по населените места, а отделно вече си имаме офис във В. Търново зад Съдебната палата в адвокатската къща. Издирването на случаите е работа на медиатора и асистента по проекта, които имат контакти с местни лидери на общностите. За всеки един случай се прави строга отчетност и всеки от нас има индивидуален договор, по който се заплаща на работни часове и възнаграждението за България е добро. Когато се установи, че даден човек трябва да заведе съдебно дело, ние ще изготвяме подробен доклад за Съвета на Европа, където ще преценят дали адвокатът по програмата да поеме случая, или адвокатската колегия да определи служебен адвокат“, обяснява адв. Фоти.

ОЩЕ ПОДРОБНОСТИ И ДЕТАЙЛИ по този проект обаче щели да станат ясни между 22 и 23 май, когато в Страсбург ще има семинар с участниците от петте държави.

Нели СУКОВА

Сн. авторката и личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.