36 четения

Клуб „Млад депутат“ работи в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“

КЛУБ „МЛАД ДЕПУТАТ“ РАБОТИ ОТ НЯКОЛКО МЕСЕЦА В ОУ „СВ. ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Той е създаден от психолога Офелия Иванова по министерската програма „Твоят час“.

16 седмокласници влизат в ролята на млади депутати. Основната идея на д-р Офелия Иванова е да провокира у тийнейджърите интерес към гражданското образование. За всеки празник децата й създават събитие, представят дейността на клуба пред цялото училище и по този начин се учат да заявяват себе си.

Къща, наречена „Училище за добрина“, са изработили през последния месец младите депутати на д-р Иванова. Те сами са избрали къщата да прилича на възрожденска търновска сграда, сами са решили в какви цветове да я оцветят. Всеки прозорец е снимка на дете и тези снимки периодично ще бъдат подменяни.

Освен това под прозорците са поставени кутии, в които седмокласниците събират добрини. Първата кутия е с етикет „Направих добрина“, втората – „Получих добрина“, а третата – „Да направим добрина“. Кутиите са заключени и ключетата от тях са предадени на отговорно ползване на директора на училището Иваничка Петкова. В края на всеки месец тя и младите депутати ще ги отварят, за да прочетат пуснатите писъмца. Най-оригиналните добрини и техните автори ще бъдат номинирани, а в края на годината клубът ще раздаде и награди.

„Задължително трябва да има награди, защото само така децата ще запомнят доброто, което са направили и получили. Още първия ден, в който клубът представи къщата и идеята за нея, кутиите бяха вече пълни. Всяко дете има право да пуска писма за добрина, която е направило, или за добрина, от която има нужда. Ако се колебае дали е достатъчно стойностно неговото действие, има право да се консултира с учител, с родителите си, с по-големи братя и сестри. Това също не е случайно и се надявам децата да се научат да търсят помощ така“, обяснява Офелия Иванова.

Добрините трябва да са направени в училище. Изключение правят само идеите за добри дела, които се събират в третата кутия. За нея активно могат да помагат и родителите.

СРЕЩА С НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ И ПОСЕЩЕНИЕ В ПАРЛАМЕНТА НА БЪЛГАРИЯ са следващите изненади, които Офелия Иванова е подготвила за своите млади депутати. Тийнейджърите ще имат възможност да си поговорят с действащ техен колега, да го попитат как и защо се взема решението да бъдеш депутат, каква е ролята на народните представители и как те участват в обществения живот на България.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!