66 четения

Лазарки наричаха за здраве, щастие и берекет

МОМИЧЕТА НА ВЪЗРАСТ ОТ 4 ДО 11 ГОДИНИ ЛАЗАРУВАХА ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА САМОВОДСКАТА ЧАРШИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Те изпълниха характерните за обичая песни и хора и обиколиха всички отворени ателиета на занаятчийската улица, за да благословят за здраве и успех майсторите.

Деца от подготвителната група на представителния народен хор на Детско-юношески фолклорен ансамбъл Българче и групата по екскурзоводство История на родния край към Общинския детски комплекс бяха в основата на празника.

lazarki (2)В СЪБОТА ЛАЗАРУВАХА И НАЙ-МАЛКИТЕ УЧЕНИЦИ НА ОУ „П. Р. СЛАВЕЙКОВ” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Момиченца от двата първи класа тръгнаха рано сутринта и успяха да разбудят двата квартала, които са в района на училището – „Акация” и „Картала”. Всички малки лазарки бяха пременени в народни носии, някои от които специално извезани и ушити за празника.

ЛАЗАРКИ РАЗВЕСЕЛИХА И КИЛИФАРЕВО, КОЕТО ЗА МАЛКОТО ГРАДЧЕ ВЕЧЕ Е ДЪЛГОГОДИШНА ТРАДИЦИЯ. Момичетата тръгнаха от къщата за гости, в която са отседнали чужденци, и приключиха обиколката си в клуба на пенсионера, където заедно с бабите месиха хляб.

С ВЕСЕЛИ ЛАЗАРСКИ ПЕСНИ ОГЛАСИХА EЛЕНА УСМИХНАТИТЕ МОМИЧЕТА ОТ ТАНЦОВА ФОРМАЦИЯ „БАЛКАНДЖИЙЧЕ“ КЪМ ЧИТАЛИЩЕ „НАПРЕДЪК“ В ГРАДА. Под ръководството на Йорданка Грънчарова групата за трета поредна година пресъздава обичая на Лазаровден, който в еленския край има дълбоки корени.

С КОШНИЧКИ В РЪЦЕ И НАКИЧЕНИ С РАЗНОЦВЕТНИ ВЕНЧЕТА И КИТКИ МАЛКИ МОМИЧЕТА ПОСЕТИХА КМЕТА НА ЛЯСКОВЕЦ Д-Р ИВЕЛИНА ГЕЦОВА И НЕЙНИТЕ lazarki (1)СЛУЖИТЕЛИ. Лазарките, които дойдоха в общината, за да изпълнят обичая „Лазаруване”, бяха от начално училище „Цани Гинчев”.

Два дни малките моми лазаруваха във фирми и учреждения в региона и накрая завършиха своята обиколка в общината, за да бъдат честити през цялата година всички хора, на които са пели и наричали за здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!