17 четения

Стряскащи цифри за региона представи в доклад образователният експерт Мариана Георгиева

СЪС 154 ПОВЕЧЕ СА ДЕЦАТА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, КОИТО ПРЕЗ 2016 Г. СА ЖИВЕЛИ ПОД ПРАГА НА БЕДНОСТТА в сравнение с 2015-а, когато цифрата е била 132. Това показват данните от анализа на образователния експерт, психолог и обучител Мариана Георгиева, направен по поръчка на българското училище за политика „Димитър Паница”. Във Велико Търново търновката представи доклада си по време на регионалната среща по проблемите на децата от Северен Централен регион на България, организирана от училището за политика.

В изследвания район има хронична липса на лекари, съответно на съвременно медицинско обслужване, наблюдава се и недостатъчен капацитет на болниците. Тези констатации са особено валидни за четири области в Северна Централна България и една от тях е Велико Търново. „Във Великотърновска област на един специалист се падат 785 души от населението при 544 средно за страната. За влошаването на здравните грижи говори и скокът на детската смъртност в областта – от 4,1 през 2014 г. на 9,8 промила през 2015 г. според Института за пазарна икономика”, посочи Мариана Георгиева. образователният експерт.

Според доклада 70 деца от област Велико Търново са отпаднали от училище през учебната 2016/17 г. От тях 155 деца в старата столица са в конфликт със закона, като по-голяма част от регистрираните за противообществени прояви са в областния град и Горна Оряховица. Наблюдението поставя област Велико Търново на водещо място по предоставяне на социални услуги за деца – 1025, и по развитие на образователната инфраструктура. Има обаче проблеми при образованието и грижите за децата с увреждания и специални нужди, които към февруари 2017 г. в област Велико Търново са 694, като броят им се е увеличил почти три пъти от 2010 г.

2 коментара за “Стряскащи цифри за региона представи в доклад образователният експерт Мариана Георгиева

 • 10.04.2017 в 9:11
  Permalink

  Че кой се стряска вече като в хиляди домове е беднотия !!?!

  Отговор
 • 10.04.2017 в 13:36
  Permalink

  Учудвам се от факта, че продължаваме да правим различен вид статистика за най-важното -подрастващато младо поколение, неговото образование, здраве и жизнен стандарт, която или никой не чете, или не разбира, че по-важно от това просто няма… Превръщаме се целенасочено и неотклонно в територия на необразовани, агресивни, опасни индивиди, смятайки че проблемите не са в нашата област, че нищо не зависи от нас и че Господ ще пази нашите деца…Не променим ли кардинално нещата, не изрежем ли тумора, наречен нихилизъм и отчаяние, ще трябва да признаем, че учени като проф. Иванов, които звучат крайно песимистично, в един последващ момент ще се окажат абсолютно прави….

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!