5 четения

С дъжд от отличия завърши международното изложение „Културен туризъм“

Кметът Даниел Панов получи голямата награда на туристическата борса

КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДАНИЕЛ ПАНОВ ПОЛУЧИ ГОЛЯМАТА НАГРАДА НА ХIV МЕЖДУНАРОДНО ИЗЛОЖЕНИЕ „КУЛТУРЕН ТУРИЗЪМ” „Личност с принос за развитието на културния туризъм в България“. Именно по инициатива на инж. Панов през 2004 г. стартира изложението, което направи старата столица център на културния туризъм.

„Преди 14 години с група съмишленици направихме първата борса за културен туризъм в България, в която участваха пет общини и двайсетина майстори занаятчии. След това изложението стана национален форум и се наложи като специализирано международно събитие“, подчерта инж. Даниел Панов и призова общините да популяризират своите традиции, исторически забележителности и културни събития, за да стимулират локалния туризъм и икономическото развитие на регионите и страната.

Призът за дебют отиде при Община Мездра, а представителите на Община Поморие си тръгнаха с отличието за дългогодишно партньорство. Призът за най-атрактивен и оригинален експозиционен щанд получи Община Пловдив, за най-оригинално представяне на продукт на културния туризъм бяха отличени общините Балчик и Чепеларе.

НАЦИОНАЛНО ДРУЖЕСТВО „ТРАДИЦИЯ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПОЛУЧИ НАГРАДАТА ЗА НАЙ-ОРИГИНАЛНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА СЪБИТИЕ НА ИЗЛОЖЕНИЕТО. Търновските доброволци презентираха Втория международен фестивал на историческите възстановки с щанд, който привличаше посетителите още на входа на Изложбените зали. Още една група за исторически възстановки – Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“, си тръгна с приз от борсата – традиционната награда „Асеневци“, която Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции присъжда в рамките на изложението.

На церемонията бяха връчени и наградите в конкурса „Чети и пътувай”, който се проведе за пета година в рамките на туристическата борса. В категория „Най-оригинални плакати за събития в областта на културния туризъм“ отличието спечели Театрално-музикален продуцентски център Варна за плаката на мюзикъла „Граф Монте Кристо”. За най-интересни туристически издания наградата беше връчена на „Фотопътеводител на крепости и антични градове в България“ с автори Иво Николов и Мартин Стойков, а специална награда бе дадена на изданието „Бивша югославска република Македония. Туристическа география“ на проф. Георги Георгиев. Община Пловдив бе отличена с награда за най-ефективни рубрики и репортажи, които са показали как Пловдив получава „Златна ябълка“ на FIJET.

Голямата награда на журито за най-оригинално събитие в областта на културния туризъм за 2016 г. получи съвместната изложба на Националния политехнически музей и Siemens България „Завръщане в бъдещето”, посветена на 200 години от рождението на великия изобретател Вернер фон Сименс, а специална награда в тази категория взе Историческият музей във Велинград за уъркшопа „Голямото писане на великденски яйца от Чепинския край”. 70 български и чуждестранни изложители участваха в международното изложение „Културен туризъм 2017“, което се проведе от 6 до 8 април във Велико Търново. В дните на борсата общини от цялата страна, посолствата на Азербайджан, Бразилия, Виетнам, Палестина, ЮАР, градовете – партньори на Велико Търново, Брага (Португалия), Бурса (Турция), Охрид (Македония), Серес (Гърция), Хаен (Испания), музеи, неправителствени организации, туроператорски и турагентски фирми представиха атрактивни оферти за нови и популярни дестинации за културен туризъм.

Наградите от тазгодишната борса бяха връчени в петък вечерта на стилна церемония в читалище „Надежда-1869“ във Велико Търново. Церемонията завърши със спектакъла „Звук и светлина” и пищна заря над Царевец.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!