2 четения

С червени карамфили, хвърлени в реката, почетоха паметта на избитите роми в Холокоста

ЧЕРВЕНИ КАРАМФИЛИ ХВЪРЛИХА В ЯНТРА ОТ СТАМБОЛОВИЯ МОСТ ДОБРОВОЛЦИ ОТ ЦЕНТЪРА ЗА МЕЖДУЕТНИЧЕСКА ТОЛЕРАНТНОСТ „АМАЛИПЕ” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Така организацията почете паметта на 500 000 загинали роми в Холокоста през Втората световна война.

Освен в старата столица „Амалипе” организира събития и в Леденик, където тази година се проведе футболен турнир под мотото „Заедно можем”. В срещата участваха доброволци от Павликени, Стражица и Велико Търново.

8 април е Международен ден на ромите от 1992 г. Денят е избран, защото точно на 8 април през 1971 г. започва първият Световен ромски конгрес в Лондон, който приема химна и знамето на ромите.

Химнът на ромите е песента „Джелем, джелем” („Бродих, бродих”). В нея се разказва за тежките за ромите времена и за отварянето на новите пътища пред тях, за ромското пробуждане. Затова и поздравът на този ден „Опре, рома!” звучи като „Събудете се, роми!”. Знамето на ромите е колело с 12 спици върху син и зелен фон. Колелото е индийското колело „чакра” и символизира индийския произход на ромите, а цветовете са символ на небето и земята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!