6 четения

Агенцията по храните с горещ телефон за празниците

Инспектори от Областната агенция по безопасност на храните започна извънредни проверки по случай наближаващите празници Великден и Гергьовден. Те ще проверяват обекти за производство на храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, както и такива с дейност кетъринг и обекти, предлагащи услугата „ол инклузив“.

Проверките ще се фокусират върху производството и търговията на традиционно предлаганите храни за празничната трапеза – агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци, както и на боите за яйца. Служителите ще следят за произхода, сроковете на годност и условията на съхранение на използваните суровини и храни, правилното етикетиране, придружаващите документи и наличие на необходимата информация за спазване на изискванията за предлаганите храни.

Ще се извършват проверки и на пазарите на живи животни. На тях ще се следи за идентификацията на живите животни, включително паспорти, ветеринарномедицински свидетелства, като целта е да се гарантира безопасността на храните и да се предотврати всеки опит на недобросъвестни производители или търговци за злоупотреби. По време на празниците Агенцията по безопасност на храните ще има дежурни екипи, които ще извършват проверки по сигнали за нередности, които потребителите ще могат да подават онлайн или да използват за това горещия телефон на БАБХ – 0700 122 99.

В. ВАЛЕНТИНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!