12 четения

Две лобита в БСП в старата столица ще мерят сили за поста на Валентин Ламбев

НОВО ВЪТРЕШНОПАРТИЙНО ИЗПИТАНИЕ ОЧАКВА ОБЩИНСКАТА И ОБЛАСТНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА БСП В СТАРАТА СТОЛИЦА, след като премина успешно през рубикона на предсрочните парламентарни избори. Тъй като лидерът на социалистите в региона, който е и местен председател на партията във Велико Търново – Валентин Ламбев, бе избран за депутат в 44-ия парламент, по устав най-голямата структура трябва да излъчи негов приемник. Това се отнася и за областното ръководство, което също ще трябва да посочи нов лидер.

Търновските социалисти още нямат дата за изборна общинска конференция, но вече трескаво коментират пъзел от имена за бъдещия си председател. Който, ако не се случи нещо извънредно, ще трябва да бъде начело на организацията четири години. Впрочем Ламбев изкара на този пост два непълни мандата. Първия път – защото наследи Мариана Бояджиева, която бе избрана за депутат, а втория – защото самият той вече е такъв. Вторият мандат пък на общинското ръководство стартира съвсем наскоро – непосредствено преди конгреса, който зададе и нови правила във вътрешнопартийния живот на столетницата.

Тепърва в следващите около 30 дни имената на претендентите за общински председател ще се обсъждат на партийни събрания от основните организации. А кандидати могат да се заявява директно и на самата общинска конференция, така че изборът съвсем не е лишен от интрига. Въпреки че нагласата на голяма част от местните социалисти е да посочат приемник, който ще продължи досегашната успешна линия, то в БСП в старата столица отново не липсва и вътрешна опозиция.

Дори и критиците на Ламбев обаче признават, че той и екипът му успяха да направят много за организационното укрепване на партията както в община Велико Търново, така и в областен план. Факт е, че тя се нарежда на пето място в национален мащаб по най-добри резултати на БСП в току-що отминалите предсрочни избори. Освен това във Велико Търново са възстановени и около 4 – 5 основни партийни организации, които са били неглижирани от предишните ръководства. Партията е най-сериозната и май единствена опозиция в местния парламент и несъмнено има по-различен публичен образ спрямо предишни години, когато на показ бяха повече вътрешните борби между съответните лобита, отколкото политиките и същинската партийна работа.

Така че ако опозицията на сегашното подмладено ръководство ще иска реванш, то тя ще трябва да посочи солидни аргументи къде и дали Общинският партиен съвет, Изпълнителното бюро и в крайна сметка – досегашният председател, са объркали посоката. А това няма да е лесно. Сред имената, които са близки до линията на Ламбев и могат да получат номинации за най-високия пост в БСП в старата столица, са тези на тримата му заместници. Валерия Дончева е с огромни шансове, тъй като самата тя олицетворява промяната, а под именно този слогън мина последната кампания на БСП. Дончева е много активен общински съветник, председател е на Младежката структура и освен партийна кариера гради и образователна такава, понеже наскоро завърши докторантура. Димитър Чолаков също натрупа организациионен и политически опит, а третият заместник в лицето на Христо Бижев също се ползва с доверието на актива. Членът на Изпълнителното бюро Красин Каракоцев е също сред по-младите кадри, които са в „лагера“ на досегашния председател и биха могли да мерят сили на общинската конференция за нов лидер.

НА ДРУГИЯ ПОЛЮС СА АКТИВИСТИ, СТОЯЩИ ПО-БЛИЗО ДО ПО-СТАРИТЕ ПАРТИЙНИ КАДРИ В ЛИЦЕТО НА СТОЯН ВИТАНОВ И МАРИАНА БОЯДЖИЕВА. В това лоби обаче, което още е под силното влияние на Бойко Великов, също има млади и опитни социалисти, но е факт, че те са леко изолирани както от националното, така и от общинското ръководство. Най-ярък пример в това отношение е Стефан Стефанов, който по времето на предишния лидер на социалистите беше един от най-младите партийци в националното ръководство, а по времето на Тройната коалиция бе зам. областен управител. Сега Стефанов е общински съветник и има голям кредит на доверие от част от актива. Дали обаче ще той ще предяви претенции към поста общински председател, е въпрос на тънки сметки, а и негово лично решение. В тази орбита е още и Стефан Антонов, а отчасти и опитният общински съветник Петко Тюфекчиев. Едва ли обаче и те ще тръгнат открито да цепят партията, коментират редови социалисти. Самите Витанов и Бояджиева вече са били начело на общинската структура, както впрочем и народни представители, така че е малко вероятно в лично качество да се впуснат в битка за общински пост.

Елена ЧАМУРКОВА

2 коментара за “Две лобита в БСП в старата столица ще мерят сили за поста на Валентин Ламбев

 • 11.04.2017 в 22:41
  Permalink

  Ако не бяха преференциите за Божанков БСП нямаше да е първа на изборите. Това не е успех.

  Отговор
  • 30.04.2017 в 8:31
   Permalink

   Дрън-дрън! Извади от общите гласове за БСП всичките преференции за Божанков и виж резултата!

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!