88 четения

Бай Георги хлътна в нова схема на телефонна банда и даде 4200 лева да откупи дома си от фалшив търг

Бившият железничар остана и без пенсията си при сделка за продан на дърва

62-годишен бивш железничар е първата жертва на нова схема за телефонна измама и преведе в банка 4200 лева, за да спаси къщата си в Първомайци от фалшив търг. Бай Георги Павлев от няколко години живеел в Обединение, но бил собственик на имот и в Първомайци след развода с жена си. Преди няколко дни на мобилния му телефон се обадил Кристиян Иванов, който се представил за частен съдебен изпълнител от Велико Търново. Бирникът убедително обяснил на мъжа, че къщата му в Първомайци е обявена за продан и за да я спаси, трябва да направи превод на определена сума в банка ДСК.

После на 10 април в 10 часа сутринта трябвало да се яви на публичната продан в… Общинския съвет във Велико Търново. Без да се замисли, Георги се появил в уречения ден и час в старата столица и започнал да дири въпросния частен съдебен изпълнител в кметството и да търси насрочен търг за имота си в Първомайци. Тогава разбрал, че е станал жертва на телефонна измама, такъв бирник няма, а търгове за имоти не се провеждат в общините. След това научил и че къщата му в Първомайци не е нито заложена, нито пък обявена за продан от когото и да било.

Новата схема обаче си има и предистория от последните дни, разказа вчера самият пострадал, който сега се вайка и тюхка как се е вързал на въдицата, след като минава за умен мъж. В началото на април двама мъже, които се представили за Николай и Дидо, но не били от Обединение, отишли у тях да се пазарят да си купят дърва. Георги Павлев бил наредил дърва пред портата си на улицата, защото по-рано бил ги взел от частната си гора в селото и имал за продан. Двамата млади мъже започнали да ходят дни наред у тях, за да уговарят сделката. При срещите той им разказал за къщата си в Първомайци и им дал мобилния си телефон. На 6 април по този телефон му се обадил авторитетен мъжки глас, който му казал, че е частен бирник от старата столица и се казва Кристиян Иванов. Гласът обяснил, че има проблем с имота в горнооряховското село и за него ще се играе търг. За да участва и да го спаси, бай Георги трябвало да преведе 4200 лева по сметка, която фалшивият съдебен изпълнител продиктувал няколко пъти.

Още същия ден поредната жертва на ало мафията поела за Полски Тръмбеш и в местния клон на ДСК били преведени исканите пари.

„Дотогава не се усъмних, а имах пари, защото си бях продал и нивите в Обединение. На бившата жена не се обадих да я питам каквото и да е, защото при развода се напатих и имах вземане-даване с частни съдебни изпълнители. Помислих, че пак нещо съм сгазил лука, но после разбрах, че съм ахмак. След това взех един мой приятел и отидохме в общината във В. Търново, където вече узнах, че съм влязъл в капан“, разказа вчера бай Георги.

За капак на всичко в деня преди тъй наречения търг и посред нощ около 2 часа единият от двамата купувачи на дървата го посетил. Докато светне лампите и се разбуди, от масата изчезнали 400 лева, току-що взетата жепейска пенсия. Георги Павлев вече е сигурен, че тримата мъже са в комбина и са му скроили клопка, за да го оберат. С разплитането на схемата се занимават криминалистите в Полски Тръмбеш.

Нели СУКОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!