103 четения

Проф. Пламен Кинов – национален консултант по ортопедия и травматология: „Наднорменото тегло крие рискове за ставите“

РИСКОВЕТЕ ЗА ЗДРАВЕТО ОТ НАДНОРМЕНОТО ТЕГЛО ЗА СЪРЦЕТО И СЪДОВЕТЕ СА ДОБРЕ ИЗВЕСТНИ НА ХОРАТА. Това, което не се знае обаче е, че голяма част от болните с износване на ставите страдат от прекомерно или т. нар. болестно затлъстяване. С тревога можем да отбележим, че затлъстяването в днешно време се превърна в епидемия, а причините са различни и многопосочни. На първо място са начинът на хранене, намалената двигателна активност, неподходяща работна среда и обездвижен начин на живот. Честотата на засягане е 20% от възрастното население. Така наред със сърдечно-съдовите и онкологични заболявания наднорменото тегло се превръща във все по-значим социален и медицински проблем.

ПО ПРАВИЛО ИЗНОСВАНЕТО НА СТАВИТЕ Е ВЪЗРАСТОВА ПАТОЛОГИЯ И ОБИКНОВЕНО ЗАСЯГА ХОРАТА НАД 50 ГОДИНИ. По-често се среща при наднормено тегло. До гонартроза обаче може да доведе и претоварването на ставите поради други причини, например при професионалните спортисти след травми, увреди на менискусите, както и счупвания на ставите, особено недобре лекувани. Съществува и наследственост при развитието на износването на ставите, т. е. заболяването се среща по-често в определени семейства. Причината е намалената издръжливост на съединителната тъкан, от която е изграден ставният хрущял. Но също така съществува пряка връзка между наднорменото тегло и износването на ставите. А комбинацията му с някой от горепосочените други фактори ускорява значително процеса на износване.

„ОТСЛАБВАНЕТО ДОРИ САМО С НЯКОЛКО КИЛОГРАМА НАМАЛЯВА ОПЛАКВАНИЯТА ОТ КОЛЕННИТЕ СТАВИ. В проучване дори е установено, че намаляването на телесното тегло с 5-6 кг води до намаляване с 50% на риска за развитие на износване на коляното“, обяснява проф. Пламен Кинов – началник на клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и национален консултант по ортопедия и травматология. Допълва, че затлъстяването уврежда ставите многопосочно. Освен чисто механичното претоварване, неправилното хранене, приемът на вредни храни и консерванти, водещи до интоксикация и възпаление на тъканите, променената обмяна на веществата са характерни за наднорменото тегло. Това пряко засяга процеса на регенерация на ставната тъкан. Друга важна и основна функция на нашия организъм – движението, често е пренебрегната при хората с наднормено тегло. А движението има огромно положително въздействие не само върху ставите, но и върху целия организъм. То например позволява сравнително лесно постигане на баланс в обмяната на веществата и по тази причина, освен за лечение на болката, се предписват обезболяващи средства и за да може да се възстанови движението в увредените стави, обяснява специалистът. Устройството на ставите е такова, че хрущялът няма кръвоносни съдове и се храни от вътреставната течност, произвеждана от околоставната обвивка или капсула. При движението в ставата се активира помпената й функция, при което хранителните вещества от ставната течност проникват в хрущяла и обратно, а отпадните продукти се отстраняват.

Артрозната болест е резултат на дегенерацията и разрушаването на ставния хрущял. Нормално в организма се осъществява баланс на процесите на обмяна и регенерация на тъканите. При повишено натоварване, както е в случаите с наднормено тегло, започват да преобладават процесите на увреда и дегенерация. Възстановителните процеси в организма не успяват да запазят баланса в ставата. Започва процес на увреждане, като на първо време намалява механичната издръжливост на хрущяла. Той омеква, еластичността му отслабва, появяват се развлакняване и дефекти. Веднъж стартирал, процесът на износване прогресира и само своевременно взетите мерки могат да го забавят или спрат, обяснява проф. Кинов.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!