103 четения

Тайните за дълголетие на д-р Борислав Апостолов

89-годишният гинеколог от Свищов изкачва по 200 стъпала на ден и още практикува професията си

На респектиращата 89-годишна възраст свищовският гинеколог д-р Борислав Апостолов все още практикува своята професия и продължава да бъде търсен за прегледи или съвети от отдавнашни негови пациентки, доверяващи се на солидния му опит.
Д-р Апостолов е най-възрастният гинеколог в дунавския град. След завършване на медицина в Пловдив той започва да практикува първо в село Овча могила, след това продължава практиката си в Свищов. Пенсионира се в Белене, след което не спира и до днес да приема в кабинета в дома си в Свищов.
Поради дългогодишния си опит той е утвърдено и известно име в своята професия в крайдунавския град. И това не е случайно: без да използва съвременните апаратури и техники, той дава изключително точни диагнози, които се потвърждават след това при прегледи с апарати. Поради това и до днес той не е загубил доверието на тези, които е лекувал.
МАКАР И НА ПРЕКЛОННА ВЪЗРАСТ, Д-Р АПОСТОЛОВ ВПЕЧАТЛЯВА СЪС ЗАВИДНО СЪСТОЯНИЕ НА ДУХА И ТЯЛОТО. Той с удоволствие разкрива тайните на запазването на своето здраве. Още от младите си години, след преместването си в Свищов, лекарят започва да спортува редовно преди отиване на работа. Увлича със себе си и свои колеги, с които всяка сутрин в пет часа изкачвали баири и правели гимнастика. Постепенно започнали да правят и обиколки на стадиона. Първото по-голямо разстояние, което изминали на сутрешна тренировка, било да тичат чак до село Царевец и обратно. Други сутрини пък тичали до местността Паметниците, която е на около 10 км от града. Мъжете постоянствали в тренировките всяка сутрин преди работа и зиме, и лете. В неделните дни пък тичали чак до село Вардим и обратно. За каляване младият тогава доктор свикнал да взема изцяло студени душове и даже да се търкаля през зимата гол в снега. Благодарение на тези всекидневни тренировки, той участвал неведнъж и в състезания по маратон в София.
Тези навици помагат много на доктора и с напредването на възрастта. Той споделя, че в близките години му се наложила операция от херния, която му правил неговият син, понастоящем началник на отделение „Хирургия“ в Свищов. След операцията възрастният доктор станал и си тръгнал на следващия ден. Казва, че това не би било възможно без тези тренировки и упражнения, на които е свикнал.
ДО ДЕН ДНЕШЕН ВЪЗРАСТНИЯТ ЛЕКАР ПРАВИ ВСЯКА СУТРИН КОМПЛЕКС ОТ УПРАЖНЕНИЯ, много от които е научил и от йогата. Гимнастиката включва упражнения за врата, очите, раменете, гърба, кръста и т.н. Не пропуска и поне двайсет клякания. Д-р Апостолов продължава да чете много и да се запознава с новостите в проучванията относно опазването на доброто здраве. С охота разяснява, че медицината трябва да се разглежда чрез холистичния принцип, тоест в цялост. Това означава тя да не се възприема единствено като лечение на съществуващи заболявания, но и като стремеж за профилактика и предпазване от тях. Това изразяват и двата символа на медицината: единият е Асклепий, който олицетворява лечението, и другият – Хигия /откъдето и произлиза терминът „хигиена“/, който се свързва със здравословния живот с цел предпазване от заболяванията.
Когато с напредването на възрастта свищовският лекар се сблъскал с високо кръвно налягане, той прочел книга за кислородната вода. И започнал да приема кислородна вода по метода, описан в нея. Първо по една капка преди хранене, докато постепенно се стигне до десет капки. По този начин той стопирал проблема с кръвното без прием на лекарства. Докторът обяснява, че кислородът е един от най-важните елементи за възпрепятстване на развитието на болестите. Казва, че РАКОВИТЕ КЛЕТКИ ОБИЧАТ ТРИ НЕЩА: КИСЕЛИННА СРЕДА, ЗАХАР И ЛИПСА НА КИСЛОРОД. Киселинната среда се създава от месото и захарите. А плодовете и зеленчуците създават благоприятната алкална среда в организма. На тези принципи той е установил своя начин на хранене. Месо хапва най-много един-два пъти в седмицата, и то предимно риба и леки меса. Свинското изцяло е изключено от менюто му. Твърди, че с напредването на възрастта човек трябва да намалява количеството храна. „Да остане леко гладен“ – усмихва се словоохотливият лекар.
ЕДНА ОТ ОСНОВНИТЕ МУ ТАЙНИ ЗА ЗДРАВЕ Е ПРИГОТВЕНИЯТ СОБСТВЕНОРЪЧНО ОТ НЕГО ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ. Домашният еликсир е неотменима част от неговото меню. Задължително го приема всяка сутрин на гладно заедно с чаша топла вода. Домашно приготвеният ябълков оцет е мътен, гъст, а не бистър. Докторът обяснява, че ако е бистър, в него липсват много от ценните вещества, съдържащи се в ябълките. Освен това глътва преди него на гладно и лъжица зехтин. Следва задължителната гимнастика, след която организмът е тонизиран и зареден за деня. Закуската му е лека – плод или овесени ядки, кисело мляко… Казва, че винаги си осигурява наличие на ядки, особено орехи, тиквено семе, слънчогледово семе. Които обаче ВИНАГИ КОНСУМИРА СУРОВИ. Употребява много и изключително полезните пшенични трици, смлени ленени и сусамови семена. За обяд и вечеря набляга на салати, които си приготвя сам, разбира се, подправени с незаменимия ябълков оцет и зехтин. „Ястието да е просто“ – съветва специалистът по здраве. Това означава да е един вид, а не първо, второ и трето. Не се изкушава от сладки десерти, защото бялата захар не е необходима на организма, а на… раковите клетки. Не употребява и пържено, а само печено и варено. Сирене си набавя от хора, които го приготвят домашно, и консумира само козе.
Следобедите задължително лекарят излиза на разходки из града. НА СЕГАШНАТА СИ 89-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ Д-Р АПОСТОЛОВ ИЗКАЧВА ВСЕКИ ДЕН ПО 200 СТЪПАЛА. Това се равнява на 14 етажа… Споделя, че винаги където има възможност, използва случая да се движи. Друга от неговите тайни е сокът от бъзе, който също сам си приготвя. Бере го в края на август, за да е узряло.
Не на последно място в рецептата за здраве на опитния лекар е и общуването с различни хора, с които той се среща при разходките си из града. Дори и доста по-млади негови познати с удоволствие разговарят със сладкодумния доктор, за да черпят от широките му познания и опит, а това пък поддържа неговата бодрост. И задължителното му правило е: много движение! Този съвет е давал многократно на своите пациенти: „Боли, не боли, трябва движение!“.
А вътрешното му удовлетворение безспорно идва от любовта към професията и от признанието и до ден днешен на дългогодишни пациентки, от функциониращия до днес кабинет в дома му, за който уведомява и табелата отвън. Пак поради любовта към професията си докторът е бил и активен кръводарител. Всяка година до пенсионирането си е дарявал кръв, а през една година е достигнал дори до три пъти, което е твърде много и по принцип не се разрешава. Освен това е и един от основателите на БЧК в Свищов. Сега твърди, че няма по-голямо щастие от това човек да практикува любимата си професия и да продължава да се развива, докато е жив. „Щастлив съм“ – искрено споделя словоохотливият разказвач. И в заключение цитира любима мисъл от Шопенхауер: „Здравето не е всичко. Но всичко без здраве е нищо“.
Иглика ЙОЗОВА

2 коментара за “Тайните за дълголетие на д-р Борислав Апостолов

 • 11.04.2017 в 14:54
  Permalink

  Безспорна истина. Дано българина смени начина си на живот. Един модел за щастлив човек. Радвам се за този човек.

  Отговор
 • 26.12.2017 в 13:03
  Permalink

  Спокойствие и силна храна, това е истината!
  сега оба4е са единици дето ги имат и двете

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!