234 четения

Уникалните ръчно изработени аксесоари и сувенири на Станислава Ботева карат всеки да се чувства специален

УНИКАЛНИ АКСЕСОАРИ ЗА ДРЕХИ, ЗА КОСА И ЗА ДОМА, ДЕКОРАЦИЯ, ПОДАРЪЦИ ПО РАЗЛИЧНИ ПОВОДИ И ЗА ВСИЧКИ ПРАЗНИЦИ ИЗРАБОТВА СТАНИСЛАВА БОТЕВА. Тя прави всичко ръчно, използва предимно естествени материали, съчетава техники и така всеки продукт, който излиза изпод ръцете й, е единствен и неповторим.

„Ръчната изработка е дейност, която се практикува от древни времена. Силата й е в това, че нито една машина не може да пресъздаде въображението на човешкия ум, сръчността на съзидателните ръце и положителната емоция на твореца. Затова ръчно изработеният аксесоар прави така, че всеки се чувства специален и уникален“, казва Станислава, която е уредник в Регионалния исторически музей във Велико Търново. Родена е в Бургас и носи морето в сърцето си. Когато почувства, че остава без сили, се връща при него, за да се зареди. При морето са и спомените за нейното детство и за времето, когато баба й я е научила да преде вълна и да тъче на стар дървен стан. После майка й я научила да шие, да бродира и да плете. И сега Станислава умело комбинира различните техники, в които е добра – плетене на една кука, шиене и бродиране.

„Много обичам да плета на една кука. В началото плетях само за мен и за членовете на моето семейство. После започнах да майсторя подаръци за моите приятели. И изведнъж вече си имам виртуално магазинче, което нарекох „Сребърно вретено“, и много хора, вместо да купуват готови сувенири, искат да им направя нещо ръчно за подарък“, усмихва се Станислава и допълва, че за нея плетенето е магия. А тя самата вече е пристрастена към цветовете, преждата и куките. „Моята тайна е в съчетаването на цветовете. Харесва ми да съчетавам цветовете и често откривам вдъхновение за това в природата. Понякога използвам един или два нюанса, за да постигна елегантен и ненатрапчив дизайн. Това носи усещане за изисканост и спокойствие. В друг случай развихрям въображението си с повече цветове за обичайни и не толкова обичайни цветови комбинации. Получава се колорит и пъстрота, които напомнят за весели преживявания и крилати мечти“, категорична е Станислава.

ПРЕЖДА И ТЕКСТИЛ СЪЧЕТАВА НАЙ-ЧЕСТО СТАНИСЛАВА БОТЕВА В СВОИТЕ ПРОДУКТИ. Работи само с прежда с високо качество. Казва, че обича мекотата на памука, лъскавината на коприната и топлината на вълната. Не използва готови модели, освен ако нещо много й хареса. Но тогава тя задължително добавя нещо свое в изделието, за да има то белег от нея и да е заредено с нейното вдъхновение. „Например към ажурните коледно-новогодишни орнаменти, които плета по готови схеми, добавям сатенени панделки и сребристи шнурчета за окачване. Избягвам да копирам вече съществуващи идеи, което гарантира неповторимост на моите творения“, обяснява майсторката.

Тя работи само в дома си, превърнала е това място в място без стрес, напрежение и тютюнев дим. „Всичко е направено с много старание и внимание към най-малкия детайл. Затова моите продукти „ухаят” на положително настроение, наслада и много любов. Това е магия и се надявам всеки да получи късче вълшебство, сътворено от мен“, признава Станислава, която почти всеки ден обновява своето „Сребърно вретено” https://www.facebook.com/SilverSpindleArt/.

Тя твори непрекъснато и прави мартеници, след това прибира червените и бели конци и започва да майстори великденски яйца, пиленца, зайчета и всякакви аксесоари за този празник. Когато и Великден отмине, тя се отдава на красивите си флорални аксесоари, които вече са се превърнали в нейна запазена марка. Основният им елемент е плетено на една кука многопластово цвете. Към него добавя текстилни листенца, които разкроява и шие сама и накрая украсява с многоцветни мъниста, тичинки и сатенени панделки. Обича да „подписва” творенията си с дребен сребрист елемент: мъниста, тичинки, шнурче или панделка.

В свободното си време обича и да чете, харесва й да готви за любимите си хора и за приятелите си. Българският фолклор е другата й страст, затова тя танцува в любителска школа за български народни танци. От неотдавна се е запалила по планинския пешеходен туризъм, който в момента е голямото й предизвикателство.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!