6 четения

Учени предложиха ефикасен метод за защита от космическата радиация

Физици от университета на Флорида предложиха нов метод за защита на астронавти от радиацията в далечния космос, съобщи Лента.
Съдържащата се в астероиди глина има голямо количество водород, твърдят учените. Поради тази причина тя би осигурила с около 10 на сто по-голяма защита на пилотирани кораби от потоците протони и космическите лъчи.
Учените предлагат въз основа на подобна глина да бъде създаден композитен материал. Предполага се, че той ще може да се използва за обшивка на космически кораби или като съставна част на скафандри.
За добива на глина на астероиди учените предлагат да се ползват роботи, но не разкриват механизмите за организиране на подобна мисия. Според тях използването на материали от небесни тела ще позволи да се икономисат средства за големи изследователски инициативи, свързани с опознаването на далечния космос.
Главната опасност за намиращия се в земната магнитосфера човек са космическите лъчи и изхвърляните от Слънцето потоци частици с електрически заряд, най-вече протони, които стимулират развитието на ракови болести и генните мутации.
Резултатите от изследването са публикувани в Advances in Space Research.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!