326 четения

Баща и син пуснаха на пазара биомасло от възродени орехови градини край Полски Тръмбеш

Мирослав Бърдаров и 26-годишният Григор предлагат и меденки от орехово брашно

БАЩА И СИН ПУСНАХА НА ПАЗАРА ОРЕХОВО БИОМАСЛО, което вече може да се намери в търговската мрежа на Велико Търново. Освен това „БИО Бърдаров“ предлага меденки от орехово брашно и огромни орехови ядки. Всичко е резултат от успешно начинание в биоземеделието, стартирало с огромен ентусиазъм и хъс преди три години в община Полски Тръмбеш. Тогава бизнесменът Мирослав Бърдаров купува от общината на търг 335 дка изоставена орехова градина в Орловец за 156 000 лева. Идеята му е да се захване с биоземеделие. За да направи парцела по-голям, в същото село е намерил още 8 дка от частни лица. В Каранци е купил отделно 120 дка, също изоставена орехова гора. Цялостната идея на търновеца е да изкупи масив от 1000 дка, който да възроди с биоторове. Успява да купи около 800 дка в екологично чистия район на Орловец в община Полски Тръмбеш.

ГРАДИНАТА В ОРЛОВЕЦ, КУПЕНА ОТ ОБЩИНАТА, СЕ ОКАЗАЛА ЗАСАЖДАНА ПРЕЗ ДАЛЕЧНАТА 1977 година. Не се знае обаче кога точно е изоставена, но със сигурност се е случило след демократичните промени. Оттогава местните събират орехи и ги продават, но за дърветата не се грижи никой.

„Всичко бе в бурени, наех специалисти да чистят градината и да се види колко дървета са годни и колко трябва да се махнат. Пет души се явихме на търг за тези 335 дка. Моята идея бе с биоземеделие да отглеждам качествени орехови ядки. Засега работя с банкови кредити, които са отпуснати срещу залог на градините”, споделя Мирослав Бърдаров. Според него инвестицията си струва, защото в чужбина има много кандидати, които искат да изкупуват орехови ядки.

Продуктите на фамилната фирма
Продуктите на фамилната фирма

СЕГА В БИЗНЕСА УЧАСТВА И СИНЪТ ГРИГОР, КОЙТО Е НА 26 Г. И ДИПЛОМИРАН ВЪЗПИТАНИК НА ВТУ по стопанско управление. Фамилия Бърдарови продължава да се занимава и с бетоновия си възел. Насажденията не са на едно място, но всички са сертифицирани като биологични. Биосертификат имат и предлаганите продукти – както ореховите ядки, така и изделията от тях – меденки с орехово брашно и орехово биомасло. В процес на изпитване преди пускане на пазара са орехово биобрашно и ореховки с ядки и стевия. Специалното орехово масло се извлича без химична и термична обработка, било нерафинирано и студенопресовано. Приготвяло се от изсушени и студенопресовани ядки и е източник на омега-3 и омега-6 мастни киселини, богато е на витамините А и Е. Може да се използва за овкусяване на сосове за салати, риба и месо, добавя се в тестени изделия и десерти. Цехът, в който се майсторят всички хранителни продукти, се намира в Полски Тръмбеш. Обектът, в който се извършва производство на ореховото масло, сладкарските изделия и пакетирането на ядковите плодове и маслодайни семена, отговаря на всички изисквания на ЕС. На практика с реализиране на инвестиционното намерение Бърдарови оползотворяват произведената продукция и създават един висококачествен биопродукт за търговската мрежа, без да нарушават околната среда. Производствените процеси са по безотпадна технология, предимно ръчни и без термична обработка, която иначе отделя вредни емисии и вещества в околната среда.

На изложението от инициативата „Подкрепяме българското“ в Пловдив преди няколко месеца щандът на Мирослав Бърдаров от Велико Търново привлича погледите не само с едрите орехови ядки, но и с два продукта –орехово биомасло и биомеденки с орехово брашно, които са новост на българския пазар. Фермерът не присъства на изложението, но е изпратил сина си Григор Бърдаров, който едва смогва да обслужва клиентите, които чакат на опашка.

Нели СУКОВА

Сн. личен архив

Един коментар за “Баща и син пуснаха на пазара биомасло от възродени орехови градини край Полски Тръмбеш

  • 18.04.2017 в 14:49
    Permalink

    Чудесно !!! Да са здрави, живи и успешни !

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!