12 четения

До 17 лв. стига цената на агнешкото в търговската мрежа

ДНИ ПРЕДИ ВЕЛИКДЕН ЦЕНАТА НА АГНЕШКОТО МЕСО В ТЪРГОВСКАТА МРЕЖА ВЪРВИ МЕЖДУ 12 И 17 ЛВ. ЗА КИЛОГРАМ. В големите търговски вериги се предлага освен българско и вносно агнешко, предимно от Австралия и Нова Зеландия. Най-евтино излизат агнешките комплекти, които се продават за около 4 лв.

В момента цената на живо тегло е между 5 и 6 лв., а най-продавани са агнетата с тегло от 20 – 25 килограма. Така цената за живо агне е около 100 – 125 лв. Някои от фермерите предлагат на клиентите си и касапски услуги срещу 10 лв.

От овцевъдната асоциация още миналия месец предупредиха, че се очаква родният пазар да бъде залят от вносно месо, което ще е по-евтино от българското. А причината са по-високите субсидии, които получават животновъдите в останалите държави, което им позволява да предложат по-ниска цена на търговците. От бранша посочват, че от родните ферми могат да излязат около 500 хиляди агнета за предстоящите празници, но очакванията им са да бъдат реализирани малко повече от половината, именно заради нелоялната конкуренция. Опасенията им са, че някои търговци продават вносно месо, което преетикетират и предлагат като българско. Други търговци пък купуват агнета от съседна Румъния, които разфасоват и продават като български, тъй като са малко по-евтини.

Весела БАЙЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!