6 четения

Подредиха изложба за 120 г. от рождението на К. Кисимов

ИЗЛОЖБАТА „120 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА КОНСТАНТИН КИСИМОВ” беше открита вчера във Велико Търново. Паната, които припомнят най-звездните моменти на актьора, който е патрон на великотърновския театър, и разказват за живота и творчеството му, са подредени пред Факултета по изобразителни изкуства на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”.

Експозицията е част от честванията, с които старата столица ще отбележи 120-годишнината от рождението на Константин Кисимов. Нейни организатори са Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов”, Община Велико Търново, Регионалният исторически музей, Регионалната библиотека „П. Р. Славейков” и Народният театър „Иван Вазов” – София.

„Кисимови четения” в библиотеката, представяне на документален филм, визуална презентация и премиера на постановката „Хъшове” са другите събития, които са част от програмата за честванията.

Константин Кисимов е роден на 16 април 1897 г. във В. Търново. Родната къща на Кисимов се е намирала точно на върха на двете улици – „Адвокатска” (по-късно „Иван Вазов”) и „Никола Пиколо”. Там се събирал с приятелите си, за да им прожектира картини с магическото фенерче. През 1929 г. къщата била продадена на Земеделската банка и Кисимов трудно се е примирил с това, въпреки че вече е бил артист в Народния театър. Когато през 1936 г. къщата е разрушена, той приема това като кощунство със старините.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!