15 четения

Четири нови археологически обекта откриха на територията на община Горна Оряховица

ЧЕТИРИ НОВИ ОБЕКТА ОТ ТРАКИЙСКО ВРЕМЕ, ОТ РИМСКАТА ЕПОХА И ОТ ВТОРОТО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО локализираха експертите, които изследват територията западно от град Горна Оряховица около крепостта Ряховец. Те работят по напълно нов за България археологически метод и за една седмица са успели да проучат територия от над 1000 декара.

Доц. д-р Бони Петрунова от Националния археологически институт с музей към БАН ръководи групата, в която участват представители на Регионалния исторически музей – Велико Търново, Исторически музей – Горна Оряховица, и специалисти от катедра „География” на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Експериментът е финансиран по проект за обновяване на информационната система „Археологическа карта на България”.

Археологическото издирване има за цел да локализира нови обекти и да актуализира информацията на вече известни. За целта специалистите работят с няколко GPS станции, правят статистическа обработка на откритите материали върху изследваната територия и наслагват получената информация върху географски и ортофото карти. Получената информация ще обогати и осъвремени базата данни в археологическата карта на България за община Горна Оряховица.

За първи път ще бъдат направени и детайлни ортофото карти чрез заснемане с дрон върху локализираните при изследването обекти, върху които ще се бъде наложена информацията, която археолозите са събрали при обхождането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *