Американец върна в библиотека книга на Ричард Матисън след 35 години, като каза, че я е прочел поне 25 пъти

Читател, който взел книга от библиотека в американския щат Монтана през 1982 г., я върна, след като я прочел поне 25 пъти, реставрирал я и е взел автограф от автора й Ричард Матисън, предаде Асошиейтед прес.
Мъжът каза, че му е било съвестно да задържи толкова дълго романа „Някъде във времето“ („Bid Time Return“, 1975 г.). Той направи и дарение от 200 щатски долара (над 361 лева) на библиотеката в град Грейт Фолс, като помоли да му се даде „шанс за изкупление“ на греха.
Читателят нарече книгата очарователна и добави, че я смята за една от най-великите научнофантастични и романтични истории, писани някога. Тя разказва за умиращ мъж, който се влюбва в портрет и се връща назад във времето, за да се срещне с жената от него.
„Това не е моя книга, тя принадлежи на библиотеката в Грейт Фолс – неправомерно взета е, да, но, ако можете любезно да вземете предвид факта, че тя е обичана и обгрижвана през всички тези години. Съжалявам, че я взех“, написа мъжът, чието име не се споменава.
Въпреки че не одобрява кражбата, директорът на библиотеката Кейти Мора каза, че „усилията и средствата, които той е вложил в грижи за книгата, са забележителни“.
Американският писател Ричард Матисън почина през 2013 г. Най-известният му роман е „Аз съм легенда“ от 1954 г., по който през 2007 г. беше направен филм с участието на Уил Смит.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *