31-годишният богослов Пламен Русев е един от най-добрите български татуисти

Младият мъж има много клиенти от чужбина и отличия от конкурси в Германия, Холандия и България

 

ЕДИН ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ ТАТУИСТИ В БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ СЕДЕМ ГОДИНИ ИМА СВОЕ СТУДИО НА ГЛАВНАТА УЛИЦА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, откъдето сигурно са минали няколко хиляди доволни клиенти. Преди обаче да се занимава професионално с татуировки, 31-годишния Пламен Русев – Паци завършил гимназия по изобразително изкуство в родния си град Русе, а после и богословския факултет на ВТУ със специалност „Църковни изкуства“. След това младият мъж изкарал квалификация по педагогика на изобразителното изкуство, като за около година работил по няколко храма и църкви в България. Насочил се обаче към изработването на татуировки, защото искал хем професията му да е свързана с изкуството, хем да може да издържа семейството си.

„Дипломната ми работа по иконопис беше мозайка на Свети Георги, който от коня си промушва ламята. Работих я около половин година, като сам си осигурих материалите. Когато поискаха да я купят, се оказа, че цената не надхвърля инвестициите в материалите, да не говорим за труда, така си я занесох в селската къща“, разказва Пламен, докато работи в студиото си. И уточнява, че първата татуировка направил на крака си, когато бил едва 13-годишен. Действал вкъщи с импровизирана машинка и после си казал, че това не е за него. Обаче по ирония на съдбата по-късно преоткрил това изкуство, което освен занаят му е и хоби, носещо удоволствие. А иначе първата му професионална татуировка била върху кръста на младо момиче – плетеница под формата на феникс. Изработил я за 7 часа, но днес би я направил най-много за два.

Паци признава, че разликата между богословието, което е завършил, и професията му е от небето до земята. Татуирането е по принцип езически ритуал, но пък все повече хора си правят по телата рисунки с християнски символи и дори цели библейски сцени. За част от клиентите му това е свързано с някакво преживяване, други просто искат да са модерни, уточнява Паци. И признава, че още не може да определи дали самият той е религиозен заради случващото се в днешния свят.

„Като гледам какво се случва около нас и в света, е все по-трудно човек да вярва в нещо освен в себе си“, разсъждава младият мъж. Иначе през ръцете му са минали със сигурност хиляди клиенти. Работното му време е от 9.00 до 18.00 ч, като в студиото работи още един татуист, както и момиче, което в момента се учи. Колегата в началото му е бил клиент, а после и ученик и вече две години работят заедно.

А ПРОФЕСИЯТА ИЗИСКВА ОГРОМНА ПРЕЦИЗНОСТ. АТЕЛИЕТО НА ПЛАМЕН Е ПЪЛНО С ВСЯКАКВИ ВИДОВИ МАШИНКИ ЗА РИСУВАНЕ ПО ЧОВЕШКАТА КОЖА – роторни, такива, които работят с намагнитизиране на бобини, има и от най-новото поколение, които са по-безшумни, с електромотор.

„Дали е болезнено, зависи от мястото, от човека и от душевното му спокойствие. Една татуировка, особено ако е по-голяма, работя за няколко сесии, като една сесия ми отнема по около 4 – 5 часа. А самият клиент стои в студиото около 6 часа. Имаме апарат за точно отчитане на времето, тъй като при нас се плаща на час“, казва още Пламен Русев. Той е категоричен, че прави оригинални татуировки по негови авторски проекти. Не прекопирва, най-много да изобрази рисунка от интернет, но не татус и то, ако клиентът настоява много. Паци е специалист по японски и ориенталски татуси, за които е характерно, че всеки детайл има конкретна символика. Комбинирането им също, както и разположението, а като техника се ползва дебел контур и плътен цвят. В татуирането има и още много жанрове – реалистичен, маорски или тип племенни татуировки и т.н., обяснява Пламен, докато прави на клиента си татус в стил „биоорганика“ – череп с различни органични детайли, което не е много традиционно за България. Паци използва най-добрите марки бои, които внася от Америка. Скъпи са, но пък са от най-добро качество, а хубавите бои се правят от растителен пигмент, който се разрежда със специални масла и други съставки. Те пазят кожата, въпреки че някои цветове на някои марки може да предизвикат леки алергии, но това е заради наситения пигмент.

„Не съм имал такива реакции, но съм чувал от колеги. Те обаче са в началото и после отшумяват. Лошо е, че пазарът е залят с китайски евтини копия на бои и машини, които също дават негативни реакции“, обяснява Пламен. И показва огромно разнообразие от около 80 вида цвята, с които работи. Жените и мъжете искат различни неща, казва още той – клиентките предпочитат по-нежни татуировки като цветя и пеперуди, но пък има изключения, които се хвърлят в много сериозна тематика. Клиентите наблягат на това да подчертаят мъжествеността си и често искат по-сложни сюжети, казва още младият мъж. Самият той също има доста татуировки – на врата му има роза, едната му ръка е „японски ръкав“, която му е правена за около 35 часа работа, на гърдите има портрет на осемгодишния му син, който носи неговото име. Целият му гръб също е нарисуван, както и ребрата и малка част от краката.

„По-скоро ми се радват хората, не ме гледат изумено. Случвало ми се е, когато работих по морето, да идват да се снимат с мен“ казва Пламен. Той отдавна вече не работи по морето, но затова пък редовно го канят като гост татуист в престижни студиа, предимно в Холандия и Германия.

„МНОГО РЯДКО ПРАВИМ ТАТУСИ НА ТИЙНЕЙДЖЪРИ, НЕНАВЪРШИЛИ 18 ГОДИНИ. Кожата още физически расте и качеството на татуировката ще се промени. Освен това на 16 – 17 години младежите не са наясно какво точно искат. Често си правят нещо и после съжаляват, а вечните татуировки не се махат много лесно. Все пак има начини да се премахнат и интервенциите не са толкова болезнени. Съществуват специални лазери, но най-добре е тези процедури да се правят в София и Плевен“, обяснява професионалистът. И разказва за най-възрастната си клиентка. Баба от Швеция на около 80 години, току-що останала вдовица, поискала татуси на Мечо Пух и магаренцето Йори, което пък било любим приказен герой на покойния й съпруг.

Освен да прави хората щастливи, Пламен участва и в много международни конкурси. Има десетки купи и грамоти, като последните две са му едно първо и едно трето място в Германия. Цени ги всичките, тъй като освен сантиментална стойност, наградите са своеобразно признание от колегите му по света.

Елена ЧАМУРКОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

 

Един коментар за “31-годишният богослов Пламен Русев е един от най-добрите български татуисти

  • 19.04.2017 в 22:47
    Permalink

    Да, през ръцете му са минали хиляди идиоти. Отдавна е казано – от глупостта се печели най-добре.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *