110 четения

Взривяването се размина, багери вече ръфат 10-етажния хирургически блок заради „Кауфланд”

Ремонтиран е колекторът, който правеше блатото с рибата до болницата във Велико Търново

ЗАПОЧНА СЪБАРЯНЕТО НА НЕДОВЪРШЕНИЯ ХИРУРГИЧЕСКИ БЛОК НА ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА, КОЙТО ЩЕ ОСВОБОДИ МЯСТО ЗА НОВИЯ ХИПЕРМАРКЕТ НА „КАУФЛАНД”. Окончателно е отпаднал първоначалният вариант за взривяване на сградата заради близостта й до областната болница и спокойствието на жителите и гостите на града. Два 25-тонни багера „Демолюшън” вече премахват скелета на сградата, която стои в такъв вид повече от четвърт век. До месец от нея не трябва да остане нищо, а отломките и теренът трябва да бъдат почистени за „Кауфланд” до средата на юни, когато трябва да са готови вертикалната планировка и подходите, информираха от фирмата изпълнител „Политрейд кънстръкшън”.Отпадъците от арматура и бетон ще бъдат раздробени и използвани за основи на пътища и насипи в региона. Работата по премахване на руините е изключително прецизна, като първоначално за тежката техника са оформени специални насипи, за да достига най-високите етажи.

ВЕЧЕ Е РЕМОНТИРАН И СТАРИЯТ КОЛЕКТОР, КОЙТО БЕ СПУКАН И ОБРАЗУВАШЕ БЛАТО С РИБА В БЛИЗОСТ ДО ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА. Той е бил спукан на няколко места заради незаконно заустване. Подравнен е и околният терен с площ от 19 дка, където ще се намира магазинът. Според запознати цялата операция по премахването на ненужната сграда, изчистването на терена, вертикалната планировка и ремонтите ще струват близо 1,4 млн. лв. Новият магазин на „Кауфланд“ ще започне да се строи от началото на лятото, като амбициите са той да стане готов до края на годината. Обектът ще отвори над 120 работни места и ще е с площ от повече от 3 хил. кв. метра.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. авторът

18 коментара за “Взривяването се размина, багери вече ръфат 10-етажния хирургически блок заради „Кауфланд”

 • 18.04.2017 в 9:55
  Permalink

  Върха да разрухата и разсипията, която е завладяла държавицата ни в последните 27-28 години е това. Да събориш болница за да построиш тържище за третокачествена стока с невинаги ясен произход.
  А обещанията за ново крило, което ще приюти Стара болница не са като завещанията……

  Отговор
  • 18.04.2017 в 11:09
   Permalink

   Ало, дори да не го бяха продали, пак трябваше да го събарят. На тая конструкция 2 подземни и един приземен етаж стоят с години под вода заради това „блато“ което се бе образувало. Така или иначе щеше да се събори. Жалкото е че наистина се използва за глупава цел. В Областа има толкова много супермаркети. Подземното СБА, Jysk, Техномаркет, Практикер, Била, а в близост до района има и няколко LIDL. А само на няколко километра е и Метро. Така, че не знам кой идиот изобщо го направи тва. Никакво подпомагане на ифраструктурата. Сега какво ще стане, че тия магазини ще си загубят работата, работниците и хората с тази малоумна конструкция и то на такова място в града. Сега на пук да им мирише на гадно/мазно/печено/пържено/месо в болницата. Аз разбирам смешната излагация във Варна 2 мола покрай гробищен парк…. ама хипермаркет до болница…. + това, че е бъкано със супермаркети… смешна работа… е

   Отговор
   • 18.04.2017 в 12:52
    Permalink

    тези магазини които изброи не знам но като отвори магазина поне 1 ако не и 2 СБА-та ще фалират и затворят, не случайно много търновци ходят до горна да пазаруват до каулфанд

  • 18.04.2017 в 11:18
   Permalink

   Не беше болница, а змиярник…..и щом стои този паметник от 30г.значи не е бил нужен т.е хвърлени пари на вятъра

   Отговор
 • 18.04.2017 в 10:37
  Permalink

  Стига бе, бай Х.! Щом Петър Христов събаря, значи всичко е наред, за кво ти е болница?

  Отговор
 • 18.04.2017 в 11:54
  Permalink

  Разсипията на държавно имущество продължава с пълна сила. Виновните за продажбата на този терен трябва да лежат с тежки присъди в затвора. Вместо да се направи една хубава модерна болница, тези изроди продадоха терена на западняците да им ядем боклука.

  Отговор
  • 18.04.2017 в 12:30
   Permalink

   Каква болница да направят като няма добри доктори в Търново…няма медицински университет… няма и нито един професор който да практикува ,затова всички бягат към София ,Варна или Плевен. Там те лекуват доценти или професори а не самозвани доктори както тука. Да събарят тази конструкция защото сама щеше да падне при едно по силно земетресение.

   Отговор
   • 18.04.2017 в 13:15
    Permalink

    Принципно е така, но и не точно. Ако в града имаше конкурентен частен МБАЛ щяха идват ежемесечно светила на планови операции. Отделно отношение и база нямаше да са като в областната където някои от отделенията са за Господари на ефира и No Comment по Евронюз… Само че инвестицията в такова болнично заведение не е 10-ина млн-а лв, а с една нула отгоре, които явно местният феодално-общински апарат няма капацитет да привлече. Справка новата МБАЛ в Панагюрище:

    http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2016/06/12/2776187_panagjurishte_ima_raboteshta_bolnica_za_92_mln_lv/

   • 18.04.2017 в 16:48
    Permalink

    За 700 лв заплатки скоро няма да има никакви!

   • 18.04.2017 в 19:41
    Permalink

    Все си е друго доцент да те лекува Простотията няма почивен ден

 • 18.04.2017 в 14:08
  Permalink

  Голямо хейтване! За мен най-срамното е че трябваше да дойдат западняците да ни оправят блатото!!!
  Как за 1 месец го оправиха при положение, че общината и властимащите не го пипнаха 20 години и на горе!?!?!?!?

  Отговор
 • 18.04.2017 в 15:31
  Permalink

  Цитат от Фейсбук: Слава на онези общинари, които навремето са отредили предвидливо терени за спорт /между ул. Ф.Тотю, Славянска, Тодор Балина и Йоновка/, както и за болница / между улиците Ниш, Краков, Габровски и Велики Преслав/ и ПОЗОР за онези, които допуснаха унищожаването на тези парцели. Видяхте докъде се стигна около стадиона. Сега това очаква и болницата, след продажбата на част от парцела за Кауфланд. Не съм против Кауфланд, но не ТАМ. За негодността /хипотетична/ на Хирургическия корпус, повод за продажбата, са виновни от ръководството на болницата, общината и държавата. В момента в който е стано ясно, че не могат да го довършат веднага, е трябвало да го консервират. С лек покрив отгоре, рамки с предпазна материя отстрани. А вместо Кауфланд, в занемарения парк самата болница можеше да изгради центрове за рехабилитация, масажи, физиотерапия и профилактика. Представяте ли си колко красиво и приятно място щеше да е това! Отдолу има изворна вода /към чешмата Качица/. Може да се каптира около гаражите на болницата и да се направят прекрасни водни потоци и фонтани, а около тях леки павилиони за тези антиейджинг дейност. /Антиейджинг – начин на живот и процедури, целящи поддържане тялото здраво и красиво/ С парите от тези все по-търсени здравни услуги щяха да дофинансират по-скъпи лечебни услуги.

  Отговор
 • 18.04.2017 в 20:20
  Permalink

  Единя багер е 35 тона, само да подчертая 😀

  Отговор
 • 18.04.2017 в 20:29
  Permalink

  120 работни места щели да открият, а колко ще се закрият никаде не се казва.

  Отговор
  • 19.04.2017 в 18:29
   Permalink

   Тази сграда е започната през комунизма и плановата икономика. Оказава се, че за свободния пазар няма нужда от нея. Дет се вика ако е имало нужда някоя частна болница щеше да я вземе.

   Отговор
 • 19.04.2017 в 13:00
  Permalink

  Стига мрънкахте!
  „Бай Х.Й“
  Принципно си прав, но не съвсем. „Третокачествената стока“ всъщност е най-доброто което се предлага в момента в БГ. Ниво нагоре спрямо ЛИДЛ и несъпоставимо със спада на качеството в CBA.
  „sada“
  Е права в частта за събарянето. Жалко наистина за сградата, но евентуален вариант да се довърши и да се използва по предназначение практически няма. Няма и нужда, както правилно споменава „Глас народен“. Реално нямаше вариант някой да прояви интерес за довършване на сградата и добре, че се намери такъв, който да се съгласи да я събори за своя сметка. Току виж някоя „щедра“ НПО финансира едно хубаво общежитие за 1000 бежанеца на пъпа на Търново. Май не сте го мислили тоя вариант, а?
  „gebo“ също е прав. За съжаление, в реалността ни написаното от него е утопия.
  „sada“ асортимента няколко от изброените от теб магазини, не препокрива предлагането на Кауфланд, така че там няма проблем. Виж за другите вече ще е проблем. Оборотите и печалбите и работата няма да са каквито бяха, но пък една верига освен с цени на стоки влиза и с конкурентно заплащане на труда, така че ползите от Кауфланд точно на това място са в пъти повече от минусите. Ползи за пазаруващите, за работещите (не само в магазина), вдигане нивото на конкуренцията, оползотворяване на кофти терен.
  Между другото, ако не бяха чуждите вериги да вдигнат малко нивото, щяхме още да работим за по 400 – 500 лв. бруто, Така че освен ако не сте собственик на гаражно магазинче в близост, нямате голямо основания да се кахърите.
  Колкото повече качествени магазини има, толкова по-добре за всички. Както за пазаруващите, така и за работещите в търговията. Основните негативи са за собствениците, които ще трябва да се задоволят с по-малки печалби, за сметка на по-високи заплати, по-малки обороти и по-ниски маржове. След време ще останат качествените.
  Пример:
  Оборота на Стиви на Триъгълника ще намалее, но магазина е добър като предлагане и няма да престане да съществува. Просто ще трябва да се развива, да се бори и да подобрява предлагането и обслужването. Конкуренция! 🙂

  Отговор
 • 19.04.2017 в 16:34
  Permalink

  Само да ти кажа ,че откакто в Търново заработи доц. Стойков и ражданията се увеличиха с 30%. Преди това всички бягаха да раждат в Плевен защото нашите доктори са много „добри“ . За Александровска и Маслянков при който е пълно с търновци не ми се говри…дано не се налага да опираш до там да разбереш каква е разликата. Просто в Търново има само няколко добри специалиста на национално ниво, другото е пълнеж.

  Отговор
  • 21.04.2017 в 14:33
   Permalink

   Не е така и двете ми деца се родиха при предишните доктори във ВТ и те са добри.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *