ВРЕМЕТО – 19 април, сряда: Променливо, дъждовно и доста студено, с минимални температури около нулата и опасност от слани

През нощта облачността ще се увеличи и на места е възможно да превали слаб дъжд. Ще духа слаб вятър от изток. Минималните температури ще бъдат между 3 и 6 гр. За района на В. Търново се очаква минимална температура 4. През деня ще има значителна облачност и на места, предимно след обяд и вечерта, ще превали дъжд. Очакват се и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от източната четвърт. Максималните температури ще бъдат между 15 и 18, за В. Търново максимална температура 18 гр. Атмосферното налягане бавно ще се понижава. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 29.6 гр. през 1961 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 0.2 през 1955 г. Слънцето ще изгрее в 06 часа и 30 минути и ще залезе в 20 часа и 04 минути. Фаза на Луната: осем денонощия след пълнолуние.

В четвъртък ще има значителна облачност с превалявания от дъжд с очаквани количества около и над 15 л/ кв. м. На места, предимно в планинските и полупланински райони, са възможни и гръмотевици. Ще духа умерен до силен вятър от северозапад. В петък ще преобладава време със значителна облачност и слаби превалявания от дъжд на места. Ще духа умерен до силен вятър от запад-северозапад. В събота и неделя преди обяд ще има незначителна до променлива купеста облачност. След обяд облачността често ще бъде значителна и на места, предимно в планинските и полупланински райони, се очакват и гръмотевици и превалявания от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от запад. В понеделник ще има значителна облачност с превалявания от дъжд и гръмотевици. Ще духа умерен до силен вятър от запад-северозапад.

И утре и вдругиден температурите ще се задържат без съществени изменения, най-ниски в петък – минимални между минус 1 и 2, максимални 7 – 10. От събота до понеделник сутрин времето ще бъде хладно, през деня се очаква затопляне. Минималните температури ще бъдат между минус 1 и 4. На места се очакват слани. Максималните ще бъдат в интервала 15 – 20.

Над западните и централни части на Стара планина от сряда до петък ще има значителна облачност с превалявания от дъжд и сняг. Очакват се и гръмотевици Ще духа умерен до силен вятър от запад-северозапад. В събота и неделя ще има променлива до значителна облачност и след обяд и вечерта на места е възможно да превали и прегърми. Ще духа силен вятър от северозапад. В понеделник ще има значителна облачност с превалявания от дъжд и сняг. Ще духа силен вятър от северозапад. Максималната температура на 1200 м в сряда ще бъде между 6 и 8. От четвъртък до събота температурата ще се понижи и максималната на 1200 м ще бъде между минус 2 и 0. В неделя и понеделник максималната температура на 1200 м ще бъде между 0 и 2. На 2000 м температурите през целия период ще бъдат с около 5 гр. по-ниски от тези на 1200 м.

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *