5 четения

Осем филма показват в рамките на „София филм фест“ във Велико Търново

ОСЕМ ФИЛМА ЩЕ ГЛЕДАТ ТЪРНОВЦИ В ПРОГРАМАТА НА „СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ“ ТАЗИ ГОДИНА. Фестивалът продължава три дни и е организиран от „Арт фест/София филм фест“ и Община Велико Търново с подкрепата на Националния филмов център, веригата киносалони Europa Cinemas, както и спонсорите на инициативата „София филм фест на път” – „Лидл“ и Обединена българска банка.

Всички прожекции са в залата в Община Велико Търново. Цената на билета за кино е 4 лева, специалният билет за двама е 7 лв., а ако си вземете билети за повече от 3 филма – цената става 3 лева.

В 18,00 часа на 21 април е прожекцията на „Белгийският крал”, филм на Белгия, Холандия и България. Специално за премиерата на това заглавие в старата столица пристига директорът на „София филм фест“ и един от българските копродуценти Стефан Китанов, както и от актрисите певици във филма Екатерина Ангелова и Ваня Вакари.

Вторият филм от първата фестивална вечер започва в 20,15 ч. Почитателите на това изкуство могат да гледат „Рай” – заглавие на Русия и Германия. Лентата вече е участвала в 73-тия фестивал във Венеция и Андрей Кончаловски има награда „Сребърен лъв” за най-добър режисьор.

В събота прожекциите започват в 16,00 часа с един провокативен и увлекателен документален филм – „Императорът”. Това е най-новият филм на Люк Жаке, който получи „Оскар” през 2005 г. за епоса си „Походът на императорите”. Разказът е за един млад пингвин на прага на първото си пътуване, който чува мистериозен зов, каращ го да напусне дома си и да поеме към все още неизвестното приключение през ледовете на континента.

В 18 часа започва следващият филм – „Аз, Даниел Блейк”, копродукция на Великобритания, Франция и Белгия. Филмът има в актива си десетки награди от различни филмови форуми и разказва историята на възрастен дърводелец, чийто живот се разпада на парчета в огромното море на бюрокрацията.

Филмът на Паоло Вирдзи „Лудетини” е последната прожекция за деня, в 22 часа. Историята е за две дами, настанени в психиатрична клиника в Тоскана. Животът ги събира по случайност, те не се поколебават да грабнат шанса и да избягат заедно и се оказват в приключение, което ще промени съдбата им завинаги.

БИОГРАФИЧНАТА ИСТОРИЯ НА МОЖЕ БИ НАЙ-ИЗВЕСТНИЯ ФУТБОЛИСТ НА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА – „ПЕЛЕ: РАЖДАНЕТО НА ЕДНА ЛЕГЕНДА”, е в програмата на „София филм фест“ в неделя. Прожекцията започва в 16,00 часа.

Вторият филм в неделния ден е „Безбог” – дебютната лента на Ралица Петрова. Филмът получи голямата награда „София – град на киното” в международния конкурс, както и наградата за най-добър български игрален филм, определена от международно жури на 21-вия „София филм фест“. Отличен е със „Златен леопард” в Локарно и две награди в Сараево. Сюжетът следва една медицинска сестра, въвлечена в измама с фалшиви самоличности, която неочаквано проявява пристъп на човечност. Филмът ще бъде представен във Велико Търново от неговите създатели.

В неделя в 20,15 часа ще бъде показан най-новият филм на Франсоа Озон „Франц”. Лентата връща зрителите в дните след Първата световна война, за да им разкаже история, наситена с любов и драматични обрати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!