Психологът Адриан Аврамов: „Всеки трети от клиентите ни е в депресивно-тревожно състояние”

Депресията се оказва основна причина за влошеното здраве на хората по света

Всеки трети от клиентите ни е в депресивно-тревожно състояние, твърди психологът Адриан Аврамов. Като ръководител на Центъра за психологическо консултиране и психотерапия „ЛОГОС” при „ДКЦ I – В. Търново” ЕООД, той е на мнение, че помощ в такова състояние търсят представителите и на двата пола. Проблемът засяга в еднаква степен мъжете и жените, а депресията се оказва основа причина за влошеното здраве на хората по света. По данни на СЗО над 300 млн. души са засегнати от болестта, като ръстът на заболелите от 2005 до 2015 г. е над 18%.

Истината е, че хората изпитват страх да признаят наличието на такъв проблем заради стигмата и повсеместната дискриминация спрямо пациентите с психични разстройства. Инвестициите в психичното здраве на хората е икономически обосновано, категорични са световните здравни експерти. Всеки долар в полза на лечението на депресията и тревожността носи четирикратна полза в дългосрочен план от това, че държи хората в по-добро здраве и работоспособност. С напредването на страданието разходите главоломно скачат.

В много страни хора с психични разстройства почти не получават помощ, т. е. нямат достъп до психологическа подкрепа и медицинска грижа. Дори в държавите с високи доходи поне 50% от хората с депресия не получават лечение. Като цяло, от бюджетите за обществено здравеопазване за психичното здраве се инвестират средно 3%. В държавите с ниски доходи пък разходите са по-малко от 1%. Разпространението на психичните разстройства и в частност на тревожните разстройства води до глобални икономически загуби, измервани в един трилион щатски долара годишно. Това са загуби за семействата, работодателите и правителствата във всички държави. Семейства търпят финансови загуби, защото близките им не могат да работят. Работодателите страдат от факта, че техните служители стават по-малко продуктивни и не могат да работят. Правителствата на свой ред биват принудени да повишат разходите за здравеопазване и социални плащания.

Обществото ни все още неглижира факта, че абсолютно всеки може да се окаже подвластен на едно по-силно изразено депресивно-тревожно състояние, което да отключи по-тежко психично заболяване, категоричен е Аврамов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.