Тайният живот на китовете се разкрива пред обектива на камерите

Видеокамери, прикрепени към кожата на китовете, позволяват на учените да надникнат в тайния живот на тези морски бозайници, съобщава Франс прес.
Австралийски и американски специалисти могли да установят как се отразява върху морските гиганти топенето на ледовете в Антарктика вследствие на климатичните промени. За целта учените използвали малки устройства, прикрепени към кожата на гърбатите китове от пролива Герлаш.
Така пред учените се разкрила една непозната досега за тях картина – как и колко често се хранят китовете,зоните на техните угощения, къде си почиват. Тези данни ще бъдат от съществено значение, когато бъдат предоставени на специализираните природозащитни организации и на техните програми.
Благодарение на научните наблюдения ще бъде съставена по-ясна картина за това как се адаптират морските бозайници към промяната на популацията на крила, с който се хранят, вследствие на глобалното затопляне.
Екипът установил, че китовете изкарват доста голяма част от времето си в почивка и социални контакти, а се хранят предимно нощем.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *