1918 четения

Лечебница „Минерални бани“ в Полски Тръмбеш отвори врати

Управителят д-р Пламен Лаков: „Започнахме с минимален персонал, чакаме пътеките от Здравната каса“

СЛЕД 11 МЕСЕЦА ХОДЕНЕ ПО МЪКИТЕ ЛЕЧЕБНИЦАТА ЗА ДОЛЕКУВАНЕ И ФИЗИОТЕРАПИЯ „Минерални бани“ отвори врати преди броени дни, съобщи вчера управителят на дружеството и главен лекар д-р Пламен Лаков. „Започнахме с минимален персонал от трима лекари и общо 8 сестри, от които две са на цял щат. Чакаме още един лекар и пътеките от Здравната каса след сключване на договора с нея, което може да стане в средата на май. Тя ще даде лимит в пари, който съответства на разрешителното от здравното министерство“, поясни още главният лекар. Очаква се основни да бъдат кардиологичните пътеки плюс четирите основни за физиотерапия, а общата сума да е около 50 000 лева на месец, което е абсолютно недостатъчно. Физиотерапевтът е от Свищов, невролог ще бъде д-р Чернев, кардиолог д-р Ангелова, а шеф на отделение по физиотерапия д-р Пангелова.

„Проблемът с набиране на екип обаче е доста голям, защото след толкова много проблеми хората нямат доверие. Аз досега съм направил поне 10 физиотерапии в страната, но подобни грижи не съм имал никъде. Другият огромен проблем е минералната вода, за която още няма разрешително и се чака балнеоложка оценка. Иначе оборудването и техниката са на най-високо ниво и както е известно, инвестицията тук е за 1 млн. евро“, заяви още д-р Лаков.

ВМЕСТО ЧАКАНИТЕ 100 ЛЕГЛА ЗА ФИЗИОТЕРАПИЯ И РЕХАБИЛИТАЦИЯ в болницата „Минерални бани“ в Полски Тръмбеш здравното министерство даде разрешително само за 21 легла в края на декември 2016 г. Така дълго чаканото разрешително се оказа поредното безобразие на държавата, която неясно защо иска да съсипе частна инвестиция от близо 1 млн. евро, вложени в ремонт и апаратура за лечебницата. Година по-рано по същия безпардонен начин бившият здравен министър Москов и неговият екип се подиграха, като дадоха разрешително за дейност и няколко дни след това го отнеха заради измислени проблеми. После влезе проверка от изпълнителна агенция „Медицински одит“, която даде благословия за специализирана болница за физиотерапия, рехабилитация и продължително лечение.

Сега кметът Георги Чакъров иска областният управител да мотивира пред здравното министерство и националната комисия за изработване на национална здравна карта да се дадат 295 легла за рехабилитация и физиотерапия във Великотърновска област. Толкова са били приети в изготвената областна здравна карта. Вместо това бившият министър д-р Петър Москов разрешава едва 228. Така за СБПЛР „Минерални бани“ в Полски Тръмбеш остават смешните 21 легла. „С минералната вода, наличните медицински кадри, съществуващия сграден фонд с най-модерните апаратура и технология за лечение, въвеждането на телемедицина и превантивна медицина тук може да има болница с национално значение“, се казва в писмото на общинския кмет до областния управител на Велико Търново, на което се чака отговор…

Нели СУКОВА

Сн. архив

13 коментара за “Лечебница „Минерални бани“ в Полски Тръмбеш отвори врати

 • 19.04.2017 в 13:44
  Permalink

  Докога ще бъде слаган прът в колелата на толкова амбициозен проект. Когато хората остават в България и искат да направят нещо хубаво по подобие на запада има хора да им отровят живота. Те с труда си и знанията са решили тук да градят кариера, а получават разочарование и затръшнати врати. Държавата трябва да стимулира и амбициозни хора,а не да командва от кабинетите си само по доноси и мисли ,че те ще печелят много пари,а ние ….. Засрамете се и се вдигнете от кабинетите си и отидете да се запознаете от място за какво става дума. Подайте ръка сега не само когато се зададат избори да тичате за гласове. Успех на новия център.

  Отговор
 • 19.04.2017 в 17:00
  Permalink

  Дано, ама като го знам Лаков каква е костилка, все ще има за какво да разпърдят кратуните.

  Отговор
 • 19.04.2017 в 18:03
  Permalink

  Браво на Вас! Насочете се към румънския пазар, защото сте много близко. Не се бавете и направете проучване. Аз редовно идвам на басейн в Полски Тръмбеш поне един път годишно. Имам определено полза от лековитата вода. Направете той да функционира и не само за жителите на околните села, но по-цивилизовано посрещане и обслужване. Без да мирише на урина покрай басейна, а къпалните да са отдалечени и в нещо приличащо на строеж. Най – после се усетихте и направихте нещо прилично, а колко от това богатство изтече и продължава да изтича?

  Отговор
 • 19.04.2017 в 21:13
  Permalink

  Докато умните се наумуват,лудите(страдащите) се налудуват(изнервят)!
  Колко още трябва да изтърпи този ИЗЧЕЗВАЩ народ,за да му протегне някой „НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ“,да се запази още някой век!

  Отговор
 • 05.05.2017 в 9:07
  Permalink

  Има ли телефон за връзка? Може ли да идваме за няколко часа да ползваме минералната вода,примерно хидромасажна вана и др.

  Отговор
 • 09.09.2017 в 17:16
  Permalink

  Интересува ме как се използват минералните води в Полски Тръмбеш. Само на открито или има бани които меже да се ползват през останалото време на годината.

  Отговор
  • 05.09.2019 в 7:55
   Permalink

   Как мога да си направя резервация и по клинична пътека как става можели телефони и може ли само процедури имало маршрутка от Русе която пупувала сутрин и вечер става ли така само за процедури.Благодаря Ви!

   Отговор
 • 30.01.2018 в 10:17
  Permalink

  Отлично място за рехабилитация много добър екип от специалисти.Невероятна обстановка.

  Отговор
 • 05.07.2018 в 19:59
  Permalink

  Какви минерални води?Там има една клоака.А водата е уникално лечебна.
  Бизнесът в региона е съставен от тъпи еснафи.Пропиляват се мин.води в Обединение,Тръмбеш че дори и в Овча могила.В Павлик ни има уникален мин.извор в х.Бора.Нясой чувал ли е?Чували са за сватби и банкети.Този регион от Павликени до П.Тръмбеш през Овча могила може да бъде СПА курорт.Обаче една цигания.

  Отговор
 • 26.08.2018 в 10:43
  Permalink

  Бях в Овча могила-НЕ ХОДЕТЕ ТАМ!!! Лекарите са корумпирани и нагли, кметицата е безхаберна – мръсно, неокосено около санаториума, тротоара от санаториума до стола по който вървят болни с патерици и бастуни изкъртен, неравен, по него лежат смръдливи помияри и бъхливи котки. Стола е отврат – мухи, мръсотия, няма зеленчуци, няма плодове – накакви пържени филии в олио, което се използва за N-ти път и не се виждат яйца – по масите даже сол и оцет липсва. Само рехабилитаторите си вършат работата

  Отговор
 • 14.03.2019 в 9:47
  Permalink

  Горе написаното от Александрина е истина.Ходих частно там за 5 дена .Стая с две легла и пълно с хлебарки .Доволна съм само от процедурите .

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *