Новини

Новият политически сезон стартира днес. С какво ще са полезни за Великотърновска област народните ни представители

КЛЕТВА ЗА ВЯРНА СЛУЖБА ПРЕД БЪГАРСКИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ ПОЛАГАТ ДНЕС НОВИТЕ 240 НАРОДНИ ПРЕДТАВИТЕЛИ и така дават старта на 44-ия български парламент.

„Борба“ се свърза с някои от великотърновските депутати, за да разбере приоритетите им и с какво точно ще са полезни на областта ни.

„Благодаря на всички граждани на областта, които за втори път повярваха в мен и ми дадоха доверието си“, коментира Клавдия Ганчева от ГЕРБ, която стартира втория си мандат зад парламентарната банка. По думите и тя ще се опита да отговори на очакванията на хората, като продължи да работи за по-бързия икономически растеж, развитието на областта и благоустрояването на населените места.

„Ще бъда близо до хората и ще търся най-добрите решения за техните проблеми. Приключи една трудна предизборна кампания, в която се дадоха много обещания. От тук нататък нека загърбим противопоставянето и работим всички така, че да не разочароваме хората. Гарантирам, че достойно ще представлявам не само тези, които са гласували за мен, но и всички жители на областта“, подчерта Ганчева.

Колежката й от ГЕРБ Станислава Стоянова, която е нов народен избраник, бе категорична, че избирателите са дали ясен знак, че в политиката има място за млади и нови хора. По думите й, този факт тепърва ще се превръща в тенденция.

„Говорим за ново поколение, което доскоро се смяташе за аполитично. То не е на хоризонта, а е тук и вече иска да вземе съдбата в ръцете си. Всяка политическа партия, която заложи на това поколение, ще има дългосрочно бъдеще и една от тези партии е ГЕРБ. Тя осъзнава, че истинският патриотизъм е да се даде възможност на младите хора да се развиват в страната си“, коментира Стоянова. За нея основен приоритет като народен представител ще са срещите с жителите на областта. Тя ще организира приемни всяка седмица, но не само в общинските центове, а и в малките населени места. С непрекъсната комуникация новата парламентаристка ще се запознае с проблемите от първо лице и ще черпи идеи за развитието на региона. За себе си още казва, че би могла да бъде полезна като член на комисията по образование и наука, както и тази по икономика, политика или тази на туризма към Народното събрание.

„Като част от активната опозиция аз и колегите ми ще работим за реализирането на всички мерки и политики, които са заложени в предизборната ни програма“, коментира новият народен представител от БСП Валентин Ламбев. Той уточни, че приоритет за групата ще са доходите, развитието на малкия и средния бизнес, инвестициите.

„Аз самият съм представител на бизнеса и знам много добре проблемите“, подчерта Ламбев. По думите му ПГ на БСП ще отстоява независима национална политика, повече сигурност за българските граждани и перспективи за всички. Конкретно за региона Валентин Ламбев се ангажира с работата си като парламентарист да издигне авторитета и ролята на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, както и да работи по закона за старите исторически столици.

„Ще бъда лобист в най-добрия случай за решаване на натрупаните с години проблеми като инфраструктура и ниски доходи и ще водя активна политика за привличане на инвеститори, които да носят добавена стойност и работни места. Всичко това с активното съдействие на местната власт в десетте общини на областта, защото проблемите са общи и трябва заедно да ги решаваме. След това ще надграждаме“, каза още Ламбев.

Колегата му от гражданската квота на БСП и млад бизнесмен Явор Божанков е ново лице изобщо за политиката. „Като гражданин и аз съм слушал по предизборни кампании обещания за безплатни лекарства, евтино гориво и какво ли още не. Затова реших да поема само едно обещание към бъдещото поколение и то е, че няма да позволя да порасне в България, каквато я виждаме днес“, коментира най-младият депутат от областта. По думите му истината е, че след 20 години в страната ни от петима души трима ще бъдат пенсионери и само двама – работещи, което дава отговор на много въпроси – и икономически, и демографски.

„Не съм давал конкретни обещания и мисля, че постъпих правилно, защото в момента БСП не е управляваща партия. Хората ни отредиха да бъдем опозиция. Надявам се, че с група от 80 души, сред които повечето млади и нови лица – БСП ще бъде алтернатива на старото управление“, посочи още 27-годишният Божанков. Като председател на Асоциацията на рециклиращата индустрия в България той вероятно ще бъде член на комисията по околната среда и водите, а като юрист – и на тази по правни въпроси. Младият депутат е автор на становища за разни политически сили, които засягат сектор екология.

Според него първите теми в дневния ред на Народното събрание трябва да са доходите и сигурността, а промените в изборното законодателство трябва да се приемат след дискусии в парламента.

За Милен Михов от ВМРО, който е вече втори мандат депутат, предизборният слоган „България над всичко“ ще е водещ в принципите, които „Обединените патриоти“ ще отстояват в новия парламент. „Надявам се да имаме времето и възможностите да реализираме много от нещата, които не успяхме в 43-ия парламент. Имам определени идеи в областта на образованието, културата и отбраната и смятам с подкрепата на моите колеги да се осъществят”, каза още доц. Михов.

Елена ЧАМУРКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *