Добрият шеф може да бъде вреден за кариерата на подчинения

Добрият шеф, който подава ръка на преуморения от работа служител, може да се окаже вреден за кариерата на подчинения, тъй като последният по-добре може да се възстанови, разчитайки на собствените си сили, пише в. „Дейли мейл“.
Екипът от университета в Източна Англия, воден от д-р Карлос Пералта установи, че строгите и безчувствени мениджъри са по-полезни за „емоционално изхабените“ свои служители. При такова ръководство преуморените излизат по-лесно от дупката, отколкото подчинените, които получават съчувствието на боса. След изтощението и „прегарянето“ на работното място, работниците се чувстват още по-нещастни заради добрия си шеф.
Екипът проведе тестове с 500 служители. Те всички страдали от емоционално изтощение – първата фаза на прегарянето на работното място, когато служителят се чувства изчерпан откъм емоционални ресурси. Явлението се наблюдава при много натоварен работен график. От това състояние работниците най-добре излизат с началник, който не изпитва състрадание към тях заради проблемите им. Тогава подчинените най-лесно си съставя план за излизане от ситуацията и най-добре се мобилизират.
Оттук д-р Карлос Пералта прави извода, че хуманният и съчувстващ шеф не винаги е доброто решение за кариерата на служителя. Проблемът е личен и за да бъде решен, е необходима максимална мобилизация на личните ресурси, която се постига най-добре с по-строгите началници.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *