Мравките маршируват, когато влизат в битка и спасяват ранените си събратя

Подобно на войниците при сражение, представителите на хранещ се с термити вид мравки, открит в Субсахарска Африка, встъпват в битка с маршова стъпка и спасяват ранените си събратя, предаде Ройтерс.
Megaponera analis бяха наблюдавани в Национален парк „Комое“ в Кот д’Ивоар.
„Това не е алтруистично поведение. Мравките не помагат на ранените, заради доброто си сърце. Има ясна полза за колонията – тези пострадали екземпляри могат да участват отново в бъдещи нападения и остават действащи членове на колонията“, каза ентомологът Ерик Франк от университета във Вурцбург, Германия, който е ръководител на изследването.
Почти 2-сантиметровите мравки са специализирани в лова на термити и използват отличителна нападателна стратегия.
Разузнавачите напускат мравуняка, за да открият места с термити, след това набират до 500 воини и ги отвеждат до тях, строени в колона. Мравките, ранени по време на битката, понякога губят крайници или са със сериозни увреждания. Те отделят феромонни химикали, за да сигнализират на другарите си, че се нуждаят от помощ. Здравите мравки взимат и занасят ранените и мъртвите обратно в мравуняка отново в колона, която понякога стига дължина 50 метра. Веднъж завърнали се, другите мравки махат полепналите по телата им термити. Загубилите един или два крака от общо шестте, които имат, възстановяват нормалното си движение за 24 часа. Почти всичките спасени мравки участват в последващи битки, понякога по-малко от час, след като са били ранени.
Подобно поведение да спасяват събратята си се наблюдава при маймуните, слоновете, плъховете и делфините.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *