12 четения

Ученици от СУ „Емилиян Станев“ ще гледат филми за тайните служби в социалистическа България

ДВА ФИЛМА ЗА ТАЙНИТЕ СЛУЖБИ В СОЦИАЛИСТИЧЕСКА БЪЛГАРИЯ И В ГДР ЩЕ ГЛЕДАТ УЧЕНИЦИ ОТ СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ ДНЕС И УТРЕ. „Заключено време“ и „Чуй“ са заглавията, които тийнейджърите от 10 и 12 клас ще видят като част от големия проект на Гьоте институт „Отключени гласове“.

Ваня Жекова, която е член на комисията по досиетата, ще гостува днес в най-голямата гимназия в областта, за да разговаря с учениците след прожекцията. Утре в училището ще пристигнат журналистът Татяна Ваксберг и психологът и образователен експерт Румен Петров, който е преподавател в Нов български университет.

Тези два филма и срещите с гостите ни след това ще осветлят едно време, което все още е натоварено с много емоции. Съвременните тийнейджъри се лутат между емоционалните спомени на своите баби и дядовци, които изпитват сантимент към соца, защото тогава са се влюбвали и създавали своите деца. Но в същото време учебниците по история им предлагат само негативни емоции. Така се надявам младите хора да успеят да изградят своята представа за годините на социализма, за тайните служби, за това, което са можели или не можели да правят техните баби и дядовци“, коментира директорът на СУ „Емилиян Станев“ Кина Котларска, която е учител по история. Проектът на Гьоте институт е стартирал точно преди година. Освен в гимназията „Емилиян Станев“ прожекции ще има и в търновския клуб „Там“. В петък от 19,30 часа е прожекцията на филма „Животът на другите“. В събота от 13,00 часа е ред на „Досието Петров“ с участието на Михаил Билалов. В 19,30 часа започва филмът „Чуй“, документална история, създадена от Диана Иванова.

Един коментар за “Ученици от СУ „Емилиян Станев“ ще гледат филми за тайните служби в социалистическа България

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!