79 четения

И това е България. Майка зарадва децата си с невиждан разкош – по 1 кебапче за Великден

11-членно семейство от еленското село Каменари преживява с 320 лв. на месец и бързи кредити

 

С 320 ЛВ. МЕСЕЧЕН ДОХОД И БЪРЗИ КРЕДИТИ ПРЕЖИВЯВА 11-ЧЛЕННОТО СЕМЕЙСТВО НА ИВАНКА ХРИСТОВА от еленското село Каменари, видя на място екип на „Борба“.

43-годишната жена е завършила шести клас и през живота си има една-единствена година официален трудов стаж. Той е от закрития вече завод за стъкло в град Елена, където Иванка работила преди много години.

След това младата жена все още била ангажирана за кратко към кметството във възрожденския град по временната заетост, но когато програмата свършила, тя отново се оказала без работа. Въпреки че години наред Иванка търси постоянна заетост, такава за хора като нея очевидно няма и тя разчита на социална помощ от 180 лв. плюс 140 лв. детски за пет от общо седемте си деца. В многолюдната фамилия са още година по-големият й съпруг, който обаче също няма работа, безработната й снаха и малкият 2-годишен внук.

Най-голямата дъщеря Силвия е на 25 години. Тя обаче има здравословен проблем с очите и също не работи. Пари за лечение просто няма. По същия начин стоят нещата и с главата на фамилията, който въпреки своите 44 години ходи с бастун и също има сериозен проблем със зрението. Преди това мъжът работил към горското, но вече няколко години си е вкъщи… Най-малкото дете на семейство Христови е 9-годишната Ивана, после са почти 11-годишната Преслава, година по-големият Стоян, Ваньо, който скоро ще навърши пълнолетие, Петър и баткото Калоян, който има свое семейство, но живее в общия дом в Еленския балкан… А за да изкара лична карта на Ваньо, майка му за пореден път потърсила помощта на кмета на Елена Дилян Млъзев, който не й отказал и отпуснал от социалния общински фонд 50 лв.

Децата от семейството посещават училище в Беброво, но не много редовно, признава Иванка, въпреки че е наясно, че така може да загуби помощите за тях. Категорична е, че в студено и дъждовно време не ги пуска на училище, понеже нямат читави обувки, нито пък средства за лекарства, ако не дай си боже някой се разболее. При такива ситуации разитат на чайчета от билки, които сами си берат в гората.

ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ДВЕ ГОДИНИ ФАМИЛИЯТА РАЗЧИТА НА БЪРЗИТЕ КРЕДИТИ. ВСЕКИ МЕСЕЦ ИВАНКА ТЕГЛИ ПО ОКОЛО 300 – 350 лв., за които обаче плаща големи лихви. По думите й, все пак с тези несигурни и прескъпи доходи тя успяла да постегне бедното си домакинство. Купила телевизор, пералня, понеже доскоро перяла на ръка, и дори фризер. Компютрите, смартфоните и таблетите в този дом са мираж, но за тях никой не може й да мечтае, тъй като сега фамилията събира 38 лв. за ток. Впрочем електричеството и водата в къщата често ги спират, пак заради неплатени навреме сметки, свива рамене Иванка.

На скромната им трапеза редовно присъстват хляб, картофи и боб. За Великден агне децата не са яли, обаче майка им купила по едно кебапче за разкош. Имат и градинка, където са си засадили лук и други зеленчуци, а в двора се вижда някоя и друга кокошка. Иванка твърди, че многобройната й челяд я слуша, помага в домакинството, а след няколко дни, когато дойде сезонът на гъбите, децата ще й помагат в брането, за да попълнят поне за няколко месеца напред скромния семеен бюджет.

„Най-голямата ми мечта е да работя. Не се плаша от работа, мога да чистя къщи, да копая, да сея картофи. Добре че се намират хора, които ме наемат за някой и друг ден на работа“, описва непретенциозния си живот Иванка, чието семейство живее в три стаи в иначе двуетажната къща. Пари за ремонт обаче няма, а банята и тоалетната в неизмазания дом отдавна вече се рушат.

Елена ЧАМУРКОВА

4 коментара за “И това е България. Майка зарадва децата си с невиждан разкош – по 1 кебапче за Великден

 • 24.04.2017 в 14:42
  Permalink

  А защо ги е нацвъкала толкова много чаавета? Мислила ли е с празната си глава как ще ги отгледа и изхрани,За учене забрави. Българите не смеят второ да създадат ,а работят,учили са и си плащат чинно данъци и такси и т.н.

  Отговор
  • 24.04.2017 в 18:22
   Permalink

   Това не е първа статия за това семейство, ако не греша, и всеки път е все по- драматично. А съседите им и учителите им какво мислят, дали нямат друга версия.

   Отговор
 • 24.04.2017 в 20:54
  Permalink

  А само на 30 км от тях самозабравили се мутрократи си купуват дрешки за по 4000 хил. лева,екскурзии до Бахамите и Поршета с пари откраднати от КТБ и емитирани на гърба на бедните дечица. Биг Брадър забавя, но лихвата си тече .. (;

  Отговор
 • 25.04.2017 в 11:59
  Permalink

  А ОТ СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ КОЛКО ВЗЕМА?ЦИГАНИТЕ-БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ!ЧУДНО МИ Е СЛЕД НЯКОЛКО ГОДИНИ КОЙ ЩЕ БАЧКА ЧЕ ДА ИЗДЪРЖА 3-4 МИЛИОНА МАНГУЛИ!?А ПЪК ТОЯ „ВЕСТНИК“ Е НАЙ ЦИГАНСКИЯ В НАЙ ЦИГАНСКИЯ ОКРЪГ НА БЪЛГАРИЯ!КВО ПОСТОЯННО РЕВЕТЕ ЗА ТЯХ!?САМИ СА СИ ВИНОВНИ!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!