Проф. Пенчо Пенчев или проф. Любомира Попова ще се пребори за губернаторския пост?

НОВИЯТ ПОЛИТИЧЕСКИ СЕЗОН НА СТАРТА НА 44-ТИЯ ПАРЛАМЕНТ ВАДИ НА ДНЕВЕН РЕД ВЪПРОСА ЗА БЪДЕЩИЯ ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ на старата столица. Логично, той ще бъде посочен от ГЕРБ, а в централата на досегашните и бъдещи управляващи вече се спрягат няколко потенциални имена.

Всъщност вътрешнопартийната интрига е с академичен привкус, той като този път става дума за конкуренция между двама професори – лоялни кадри на ГЕРБ, които вече имат опит в административните дела. Това са проф. Пенчо Пенчев, който вече два пъти беше губернатор в двата незавършени мандата на ГЕРБ, както и неговата (също два мандата) заместничка в лицето на проф. Любомира Попова. И двамата са подготвени за този пост, наясно са с пълномощията на областните управители, които на местно ниво са проводници на държавната политика, така че едва ли от ГЕРБ ще се спрат на трета кандидатура, която да губи време да навлиза в детайлите на администрацията.

ИЗТОЧНИЦИ НА „БОРБА“ ОТ ГЕРБ ОБАЧЕ КОМЕНТИРАТ ИЗНЕНАДВАЩО, ЧЕ С ПО-ГОЛЕМИ ШАНСОВЕ СЕГА Е ПРОФ. ЛЮБОМИРА ПОПОВА. Тя се ползвала с доверието и протекциите на втория човек в партията и депутат от областта Цветан Цветанов, който именно настоял дамата да бъде под престижния номер две в областната депутатска листа на току-що приключилите предсрочни избори. Вярно е, че Попова не успя да събере преференции, които да й дадат депутатски мандат, но пък мястото й в листата е красноречив знак, че партията залага на нея.

САМИЯТ ПРОФ. ПЕНЧЕВ ТОЗИ ПЪТ ОТКАЗА ДА СЕ КАНДИДАТИРА ЗА НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ, като на номинациите преди около два и половина месеца си направи отвод в полза на по-младите съпартийци. На предишните предсрочни избори обаче той бе в челната част на листата и дори бе избран за депутат в 43-тия парламент. Само че тогава Пенчев предпочете за втори път губернаторския пост и така в парламента на негово място влезе общинският председател във Велико Търново Евгени Стоев… Сега обаче ситуацията е по-различна и по-деликатна, тъй като единият професор отказа номинация, а другият не можа да я защити, събирайки недостатъчно личен вот. Разбира се, възможен е римейк и нищо чудно проф. Пенчев за трети път да стане областен управител, а проф. Попова – за трети път негов заместник. Факт е обаче, че в партията има напрежение около тази длъжност и дори между актива вече текат облози в полза на едната или другата кандидатура.

ПО ВСЯКА ВЕРОЯТНОСТ БЪДЕЩИЯТ ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ БИ ТРЯБВАЛО ДА ИМА САМО ДВАМА ЗАМЕСТНИЦИ, тъй като правителството, което ще стане ясно много скоро, ще е от два политически субекта – ГЕРБ и „Обединените патриоти“. Това до голяма степен ще опрости коалиционните схеми, а и бюджетът на много държавни ведомства, тъй като ще се спестят купища пари за измислени длъжности на други поддръжници на кабинета, коментират наблюдатели. Ако това се случи, то е логично в областната управа единият заместник също да е от квотата на ГЕРБ, а вторият – от тази на патриотите. А в областта ни коалицията между националистите, и най-вече ВМРО, има подготвени кадри и за тази длъжност. С огромна вероятност бившият зам.-кмет на Велико Търново Йордан Грозданов може да се окаже вторият вицегубернатор, твърдят запознати със ситуацията. Може обаче везните да се наклонят в полза на общинския председател на ВМРО в Горна Оряховица Кирил Кирилов, който бе кандидат за народен представител от коалицията. Любопитен факт е, че на парламентарния вот горнооряховският войвода събра рекорден брой преференции и се нареди на втора позиция след водача Милен Михов.

Елена ЧАМУРКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.