69 четения

46 фолклорни групи от цяла България се надиграваха във Велико Търново

126 ТАНЦЬОРИ ОТ ПЛОВДИВСКАТА ФОРМАЦИЯ „ГАЙТАНИ” ИЗВИХА НАЙ-ГОЛЯМОТО ХОРО В ТАЗГОДИШНОТО „БОЛЯРСКО НАДИГРАВАНЕ”, което се проведе в събота и неделя в Двореца на културата и спорта „Васил Левски” във Велико Търново. Националният клуб „Гайтани“, който има сформирани състави вече в шест български града, обра овациите на публиката с две автентични хора – тракийското „Крива ръченица” и северняшкото „Смърданска ръченица”.

„Повече от 2000 мъже и жени танцуват в нашите клубове в Пловдив, Варна, София, Самоков и Костенец. Тази година ни предстои да се съберем в Казанлък, за да честваме 10 г. от създаването на „Гайтани”, а до новия творчески сезон наесен най-вероятно ще имаме клуб и в Бургас”, разказва един от създателите на клуба хореографът Асен Атанасов. Той започнал преди 10 г. заедно с колежката си Мария Лъджева от София и още на втората година формациите с марката „Гайтани” започнали да се роят из страната.

22-ма професионални хореографи работят в националния танцов клуб. Идеята на това разрастване е тези хореографи да се развиват. Те започват при Асен Атанасов и Мария Лъджева и едва след пет години имат право да направят свой състав в който град на България решат. Единственото условие е клубът да съществува под името „Гайтани”.

Танцьорите от този клуб са печелили вече всички възможни награди от „Болярско надиграване”, но продължават да се връщат във Велико Търново заради атмосферата и организацията на надиграването, признава Асен Атанасов.

НЕПОВТОРИМАТА АТМОСФЕРА НА СТАРАТА СТОЛИЦА ВОДИ ТУК И ТАНЦЬОРИТЕ ОТ КЛУБ „ЦОКОВЦИ” ОТ СОФИЯ. ДВАМА ВЕЛИКОТЪРНОВЦИ РЪКОВОДЯТ ТОЗИ СЪСТАВ, който миналата година успя да спечели една от първите награди. Цоко Бояджиев и Виктор Филипов са двамата ръководители на състава, който носи името на Цоко. Двамата търновци са танцували 10 г. в „Търновче” при Бонка Бонева и когато отишли да учат и живеят в София, решили, че не могат без танците. „Един ден преди две години Цоко ми се обади и ме покани да му помагам. Започнахме с 20 танцьори, сега при нас идват да се забавляват повече от 100 мъже и жени”, казва Виктор, който все още е студент в УНСС, където учи творческа индустрия и бизнес. Двамата са научили танцьорите си вече на поне 90 хора и са готови да търсят нови и непознати танци, стига участниците в клуба да искат това.

ОТ ТРИГОДИШНИ БЕБЕТА ДО 60-ГОДИШНИ ЛЮБИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКИТЕ НАРОДНИ ТАНЦИ СЪБИРА В КЛУБА СИ ХОРЕОГРАФЪТ РОСЕН ИВАНОВ. Неговите танцьори са се кръстили „Войводи” и понеже името съществува само от няколко месеца, варненци на практика се оказаха една от най-младите формации в „Болярското надиграване“. „Войводите“ са заедно от пет месеца и дойдоха във Велико Търново с байрака си и новите си народни носии.

В представителната група участват момичета и момчета на по 16 г., както и мъже и жени на по 60 г. „Войводите“ имат вече една танцова зала, в която се събират 350 танцьори. Предстои им да си отворят още една, в която ще танцуват поне още толкова.

760 ТАНЦЬОРИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА СЕ СЪБРАХА ТАЗИ ГОДИНА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ЗА ДА СЕ НАДИГРАВАТ. 46 фолклорни групи танцуваха хора от своите етнографски области и представяха авторски хореографии. 16 от клубовете се включиха и в традиционното надиграване – тази година с Ганкино хоро. Победителите от него получават наградата на името на основателя на „Болярско надиграване” Валери Вълев.

450 деца от 16 състава мериха сили във втория ден от танцовия маратон. Децата бяха разделени в две възрастови групи – до 12 и до 18 г.

Националният фестивал на любителските клубове по танци „Болярско надиграване” се провежда за седми път и е под патронажа на кмета на община Велико Търново Даниел Панов. Организатори са великотърновските фолклорни клубове „Валденс Победа” и „Търновска царица” заедно с Община Велико Търново.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Един коментар за “46 фолклорни групи от цяла България се надиграваха във Велико Търново

  • 25.04.2017 в 9:53
    Permalink

    Искрено съчувствам на надиграващите се. Особено на тези, които бяха с къси ръкави. Публиката поне можехме да стоим с якетата и шапките.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!