5 четения

Равен достъп до училище е новата социална услуга на Община В. Търново

НОВА СОЦИАЛНА УСЛУГА ЩЕ СЕ ПРЕДЛАГА ОТ ОБЩНОСТНИЯ ЦЕНТЪР ЗА ДЕЦА И РОДИТЕЛИ „ЦАРЕВГРАД”, който функционира повече от половин година. Целта е да се подпомогне равният старт на малчуганите в училище. През месеците юли и август тази и следващата година педагог и медиатор ще помагат на децата от целевите групи в подготовката им за първи клас. За малчуганите ще бъде осигурена здравословна подкрепителна закуска, а капацитетът на услугата е 15 деца за всеки месец, уточниха от местната администрация.

Общностният център за деца и родители „Царевград” стартира през август 2016 г. и ще приключи дейността си през октомври 2018 г. Той се намира в бивщия Пионерски дом и е продължение на успешно реализирания преди това проект „Инвестиция в ранното детство – гаранция за благосъстоянието на децата и семействата в община Велико Търново”. Общностният център получи финансиране в размер на над 653 хил. лв. по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Екип от 28 специалисти предоставя интегрирани услуги за малчугани на възраст до 7 години, както и за техните родители, обясни Росица Димитрова – директор на дирекция „Социални дейности и здравеопазване” и координатор на проекта.

Общо 32 са децата, които към настоящия момент получават подкрепа от центъра, като всеки, който желае и има нужда да ползва услугите му, може да го направи. Освен на място услугите се предлагат и по домовете с помощта на мобилни групи, които посещават семействата.

Център „Царевград” предлага няколко социални услуги – ранна интервенция на уврежданията, индивидуална педагогическа подкрепа за деца с увреждания, формиране и развитие на родителски умения и семейно консултиране и подкрепа. До момента са проведени 186 семейни беседи, както и групови работи с родители и деца, в които са обхванати общо 260 души, уточни Кристина Иванова – ръководител на Общностния център „Царевград”. До момента 301 деца са преминали консултация с педиатър, а 306 са прегледани от стоматолог чрез другата социална услуга на центъра „Здравна консултация за деца”. Интерес има и към „Семеен център за деца до 3 години”, предлагайки почасова дневна грижа, включително и за деца с увреждания. До момента 14 деца и техните родители са получили подкрепа, а дневният престой на най-малките, заниманията и включеният обяд са безплатни, уточниха от общината.

В. ВАЛЕНТИНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!