92 четения

ВТУ освобождава първокурсници от първа такса по 24 приоритетни специалности

БЕЗ ТАКСА ЗА ПЪРВИЯ СЕМЕСТЪР ЩЕ УЧАТ ТЕЗИ, КОИТО ИЗБЕРАТ ДА СЕ ЗАПИШАТ В 24 СПЕЦИАЛНОСТИ ВЪВ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“. Тези специалности са в осем направления, които са обявени за приоритетни. Условието обаче е първокурсниците да се запишат до 3 юли за редовни студенти. Таксата, която момичетата и момчетата ще си спестят, варира между 250 – 380 лв. в зависимост от специалността.

Най-много – седем, са специалностите от приоритетното направление „Педагогика на обучението по…“. ВТУ предлага облекчени условия за тези, които изберат да учат педагогика на обучението по български език и география, български език и история, български език и чужд език по избор, педагогика на обучението по изобразително изкуство, по история и география, по история с чужд език по избор и по математика и информатика. Четири специалности от това направление ВТУ развива и във филиала си във Враца, където също се приемат първокурсници без такса за първия семестър. Там четирите специалности са: „Педагогика на обучението по български език и география, по български език и история, по история и философия и педагогика на обучението по математика и информатика.

Пет специалности от направление „Филология“ също влизат в този списък и това са „Балканистика“, „Българска филология“, „Германистика“, „Романистика“, „Русистика“ и „Славистика“.

В направление „История и археология“ ВТУ приема без такса за първия семестър и тези, които искат да учат археология и история. Бъдещите философи и теолози също могат да започнат, без да плащат първия си семестър. Това важи и за първокурсниците по „География“, „Регионално развитие и геоикономика“ и „Приложна математика“.

Акцията важи до запълване на местата. Записванията се извършват веднага, но ако бъдещите първокурсници още нямат диплома за средно образование, те могат да запазят място в една от специалностите.

2 коментара за “ВТУ освобождава първокурсници от първа такса по 24 приоритетни специалности

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *